Kako se izboriti sa dečijim lažima?

07/02/2017 16:33

Kako se izboriti sa dečijim lažima?

Jedan deo odrastanja kod dece svakako je i period u kom ne govore baš uvek istinu – s tim što su tada njihove laži vezane za popijenu šolju mleka (koju su zapravo prosuli).

Međutim, ukoliko se deci dopadne način na koji se ophodite prema njima kad vas slažu – možda ovaj period potraje duže.

Kako se izboriti sa dečijim lažim? Kako ih ubediti da prema vama uvek budu iskreni – bez obzira na to šta je u pitanju?

Veoma je važno da deca osete da prema vama mogu biti iskreni i da za svoju iskrenost neće platiti preveliku cenu. Naravno da će slagati ako smatraju da je to jedini način da izbegnu kaznu ili da izbegnu to neprijatno suočavanje sa vama.

Ako deca budu smatrala da za svaku grešku koju naprave ili za sve što nije u redu moraju da vas slažu – te laži će obuhvatati sve više stvari sa ciljem da sebi obezbede mir (iako je sigurno da će ih savest, ber neko vreme, mučiti).

Dokažite im da svi greše – pa čak i vi i da je u redu priznati grešku, a vremenom je poterbno da ih naučite da u vama imaju prijatelja koji će biti uvek tu da ih razume, šta god da je u pitanju i da stvari često nisu baš toliko strašne kao što se njima čine.

Zašto deca počinju da lažu?

Stručnjaci su došli do zaključka da deca do četvrte godine ne mogu da razaznaju šta je laž, a šta istina, jer se tada njihova mašta razvija i oni počinju da razmišljaju na nešto apstraktniji način.

Kako su deca kao sunđeri – nije ni čudo da ponekad njihove laži predstavljaju samo nešto što su oni čuli od odraslih ili svoje braće ili sestara – i upotrebili onda kada su smatrali da je prikladno – ne razmišljajući da li je to istina ili ne.

Osim toga, deca u ovom uzrastu žive u nekom svom svetu (mašte), zbog čega sve što mogu pretvaraju u igru, pa tako i laganje – a još ih i laganje spašava od nevolja kada urade nešto što nisu trebali, pa sve ukupno stvara jedan veoma prijatan osećaj. Zašto onda ne bi lagali?

Zato je potrebno u početku vaspitanja zaobilaziti kazne za laganje, nego posticati dete da prizna grešku, kaže šta se zapravo desilo i pružiti priliku da sve do detalja objasni. Na taj način će dete shvatiti koja je zapravo razlika između laži i istine, jer je laž ono što se nije desilo.

Vremenom, kada dete bude mogli da učestvuje u “ozbiljnijem” razgovoru, nakon obrazloženja koje su sve posledice laži koje je izgovorio – odredite kaznu, jer je detetu lakše da prihvati kazni kada tačno zna zašto se to dešava. Na taj način će početi da razvija ispravna etička razmišljanja i znaće da za sve što kaže i uradi postoje posledice.

07/02/2017 16:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments