Kako tinejdžeri reaguju na svađe?

13/02/2017 11:36

Kako tinejdžeri reaguju na svađe?

Ne mora svaka rasprava predstavljati svađu, ali isto tako – svađa nije samo agresivno vikanje na sagovornika, odnosno osobu sa kojom se ne slažete oko nečega.

Međutim, upravo je reakcija tinejdžera na svađu jedan od ključnih pokazatelja budućih odnosa sa ljudima u njihovom okruženju.

Tinejdžeri najčešće dolaze u svađu sa roditeljima upravo zbog različitih stavova i mišljenja ili neprihvatanja određenih pravila koja deci u ovom uzrastu inače teško padaju.

Bez obzira na to kakvog je karaktera kao ličnost, tinejdžeri imaju potpuno drugačiji pristup mnogim situacijama u životu – a najčešće su veoma impulsivni, pa im je “jezik brži od pameti”. Ovo naravno nije slučaj kod svih, ali jeste kod većine tinejdžera.

Tako deca u ovom uzrastu najčešće na svađu reaguju burnim napadom, ali i pasivno-agresivnim povlačenjem, što odaje potpuno isti utisak. Retki su oni koji iz svađe izlaze tako što poslušaju roditelje ili predlože rešenje za problem (koji najverovatnije sami nisu otkrili, nego su im roditelji predočili – što je često i način na koji se započinju svađe između tinejdžera i njihovih roditelja).

Šta pokazuju agresivne reakcije tinejdžera?

Upravo su burne reakcije i agresivni napadi prilikom svađe pokazatelj da se tinejdžeri zapravo bore sa depresijom i anksioznošću, a ovakva osećanja i psihološka stanja mogu dovesti i do delikvencije.

Zato bi na prve znake takvog ponašanja roditelji trebalo da pronađu način da svoje dete bezbolno i postepeno izvuku iz stanja depresije, a samim tim će se i njihov odnos popraviti.

Kod tinejdžera koji svađe shvataju kao konstruktivne rasprave i pokušavaju da iz njih izvuku najviše, ali i reše problem koji je pokrenuo tu svađu – imaju mnogo zdravije odnose sa okolinom, kako tada – tako i u budućnosti.

13/02/2017 11:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments