Uticaj svađe među roditeljima na decu

25/08/2015 16:40

Uticaj svađe među roditeljima na decu

Svim roditeljima se događa da ne primete da deca prisustvuju njihovoj svađi. Ali kakav uticaj svađa među roditeljima ima na decu?

Čak i kada ne razumeju šta se događa, deca mogu da osete napetost među roditeljima, a ukoliko čuju svađanje mogu biti sigurna da tu nešto nije u redu.

I pre nego što shvate da su njegovi roditelji u sukobu, dete oseti napetost, a krvi pritisak im raste. Deca koja žive u kući gde je sukob među roditeljima svakodnevan, rizikuju da obole od anksioznosti, depresije ili da imaju problema sa spavanjem.

Iako svađa među roditeljima može da ima ovakav uticaj na decu, postoji način da se svađa ne sakriva nego da bude lekcija detetu za mnoge važne stvari u budućnosti. Ukoliko se roditelji svađaju tako što dozvoljavaju da svaka strana kaže šta ima a da se pri tom ne gubi kontrola i da se ipak pokazuje neko poštovanje, to za decu može biti način da nauče mnogo o međuljudskim odnosima.

Ukoliko dete ima priliku da vidi da se roditelji svađaju ali da ipak uspevaju da razgovaraju i na kraju i reše problem koji je prethodno nastao ili bar da pokušavaju da ga reše, to će i za dete biti dragoceno iskusvo. Za decu je izuzetno važno da vide kako odrasli rešavaju sukobe, ali i na koji način se iznosi mišljenje, pogotovo ukoliko je suprotno od onoga sa kim razgovaraš.

Naravno, veoma je važno pri sukobima izbegavati ružne reči, ali i pobrinuti se da dete ipak nije nešto pogrešno razumelo. Mama i tata se i dalje vole iako su im se mišljenja oko nečega razišla. Obratite pažnju na ono što dete oseća i dajte mu (primerom) do znanja da je jako važno negovati i ispoljavati svoja osećanja.

25/08/2015 16:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments