Koja je odgovarajuća školska torba za dete?

14/09/2015 14:05

Koja je odgovarajuća školska torba za dete?

Jedan od važnijih izbora, na početku školovanja dece, jeste i odgovarajuća đačka torba. Kada krenu u školu prvaci još nisu dovoljno jaki, pa im je u tome potrebna pomoć.

Kako bi deci bilo što lakše da ponesu teret knjiga na svojim leđima jako je važno da se odabere torba koja će pratiti proporcije deteta, što znači da bi trebalo da bude širine leđa deteta, malo iznad nivoa ramena i ispod nivoa struka.

Na taj način će svakom đaku biti lakše da nosi sve knjige, sveske i ostali pribor za školu. Ali postavlja se pitanje i koliko bi trebalo da bude teška torba malih đaka? I za to bi trebalo postaviti neki standard.

Prema rezultatima sistematskih pregleda u osnovnim školama svako treće dete ima krivu kičmu. Ovaj problem se rešava bavljenjem nekim sportom ili drugim fizičkim aktivnostima, ali bi trebalo i da postoje mere predostrožnosti kako do toga ne bi ni došlo.

Jedan od uzroka krivoj kičmi kod dece jeste i preteška đačka torba, u koju se, iz straha da nešto ne propusti, stavlja i ono što je potrebno ali i gomila drugih bespotrebnih stvari.

Za ovo su svi podjednako krivi – i nastavnici i roditelji. Trebalo bi da učitelji unapred govore šta će od školskog pribora biti potrebno za sutra, kako se torbe ne bi bespotrebno pretrpavale.

Zbog toga što stavljaju sve i svašta u školsku torbu, teret na leđima đaka do škole može da bude težak i do pet, šest kilograma.

Doktori apeluju da se zbog toga za početak pronađe adekvatna torba za školarce, koja prazna ne bi trebalo da prelazi jedan kilogram, kako bi kada se napuni potrebnim priborom ona težili oko 10 do 15 odsto težine deteta.

U prvom razredu ima dece koja su teška samo 20 kilograma, što znači da oni ne bi smeli da nose ranac koji je teži od dve-tri kile.

Da li torba odgovara?

Postoji način da se odredi da li je određena torba dobra za vašeg školarca. Ovo su parametri koje mora ispuniti ranac kako bi znali da je dobar za vaše dete:

  • kada dete stavi torbu na leđa proverite da li može normalno da pokreće glavu levo i desno
  • da li može da ispruži ruke u stranu i uvis
  • da li su naramenice ranca detetu na ramenom zglobu

Funkcionalnost torbe

Važno je da torba koju deca nose bude i funkcionalna. Ukoliko ima više pregrada i džepića lakše će se rasporediti stvari po njoj, što će olakšati i pakovanje, snalaženje, ali i nošenje jer će teret moći da se pravilnije rasporedi.
Teže stvari stavite na dno torbe, ravne stvari (knjige, sveske, itd) uz zadnju stranu ranca uz leđa, a u manje džepove sitnije delove školskog pribora.

Vrste školskih torbi

Od školskih torbi u ponudi se nalaze različiti oblici, ali se preporučuju rančevi pre nego torbe koje se nose na jedno rame. Osim toga, torbe sa točkićima mogu pomoći mališanima oko prenošenja tolikog tereta, ali mogu biti nezgodne kada deca naiđu na neku prepreku na putu ili stepenice, kada bi trebalo podići tu torbu.

14/09/2015 14:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments