Nutricionisti savetuju: Ove su idealne užine posle škole!

20/09/2017 12:32

Nutricionisti savetuju: Ove su idealne užine posle škole!

Nekoliko američkih nutricionista podelilo je sa javnosti recepte i predloge za zdrave užine koje oni prave za svoju decu.

Voćni obrok

Za ljubitelje voća, ovo će biti prava poslastica. Rene Ficek, vodeći nutricionista u Sijetlu, svojoj deci za užinu priprema jogurt, sa mandarinama i borovnicama. Zbog proteina iz jogurta, te antioksidanata iz borovnica, ova užina će zasititi dete sve do večere.

Slatkiši

Ne moraju svi slatkiši da budu zabranjeni, naročito ne nakon dugog i napornog školskog dana. “Deca vole slatko, zato im uvek možete pripremiti zdrave i ukusne užine u kojima će uživati. Kakao i tamna čokolada su prepuni flavonoida- antioksidanta koji štiti organizam od slobodnih radikala. Stoga, tamna čokolada može biti idealna užina za vašeg mališana”, savetuje Ficek.

Egzotika

Mango, papaja i ananas su veoma osvežavajuće užine i deca će u novim ukusima sigurno uživati. “Dok je ananas prepun vitamina C i vlakana, mango je bogat antioksidantima, kao i papaja. Napravite detetu ukusnu i zdravu voćnu salatu, bez dodataka šećera.”

Ne zaboravite i na povrće

Pored voća, mališani mogu da uživaju i u salatama od povrća. “Pomešajte svežu šargarepu, krastavce i paradajz i uz dodatak omiljenog sira, dete sigurno neće odoleti ovom ukusnom obroku”, kaže Vanesa Riseti, nutricionista iz Njujorka.

Ukusni miks

Kristen Smit, sa akademije “Ishrana i dijetetika” savetuje da deci za užinu dajete kombinaciju namirnica. “Pomešajte šaku badema, oraha ili lešnika sa svežim ili pak sušenim voćem, poput banana ili grožđica. Uz to, poslužite jogurt ili sveže ceđeni sok”, kaže ona.

20/09/2017 12:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments