Kako hrana utiče na uspeh u školi?

21/11/2016 10:08

Kako hrana utiče na uspeh u školi?

Zdrava i pravilna ishrana jedan je od uslova za pravilan razvoj dece, što u određenoj meri utiče i na uspeh i ocene u školi – pogotovo u prvih nekoliko razreda osnovne škole.

Kao najbolju “hranu za mozak” koja omogućava najpravilniju moždanu aktivnost stručnjaci izdvajaju povrće, voće, ribu i integralne žitarice, pa deca koja se hrane njihma imaju bolje ocene od vršnjaka čija se ishrana bazira uglavnom na mesu, slatkišima i veoma začinjenim jelima.

Zdrava hrana utiče na bolje čitanje, pisanje i razumevanje gradiva, što je veoma važno pogotovo za decu uzrasta do 10 godina kada bi i trebalo da razviju ove veštine.

Prema istraživanju koje je sproveo doktor Ero Hapala sa Univerziteta u Finskoj, kvalitet hrane je izuzeto važan za decu, pa su tako deca koja su se hranila zdravije na standardizovanim testovima imali bolje rezultate, a i najbolje su uradila školske zadatke.

Istraživanje nije sprovedeno na osnovu socijalnog statusa učenika, fizičke aktivnosti ili građe, već isključivo na osnovu namirnica koje su unosili u organizam.

21/11/2016 10:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments