Priprema hrane u mikrotalasnoj: Koliko je štetno?

22/09/2015 11:58

Priprema hrane u mikrotalasnoj: Koliko je štetno?

Dugo se smatralo da je priprema hrane u mikrotalasnoj pečnici veoma štatna, ali su najnovija istraživanja pokazala nešto drugo.

Mikrotalasna je deo mnogih domaćinstava već duži niz godina. Amerikanci je koriste već više od 60 godina. Veoma je korisna za brzinsku pripremu hrane. A da li bi trebalo ipak da je izbegavamo?

U suštini, pripremanje hrane u mikrotalasnoj rerni rezultira gubljenjem manje korisnih nutrijenata nego kad je u pitanju kuvanje ili prženje hrane“, rekao je dr Gaj Krozbi, nutricionista sa Harvarda, koji se bavio istraživanjem štetnosti mikrotalasne pećnice.

Dokazano je da se neki nutrijenti na toploti gube, dok neki postaju još “moćniji”. Na primer, ovo je slučaj kod antioksidansa likopen koji se nalazi u krompiru ili paradajnzu, kao i beta karoten koji se nalazi u šargarepi.

Svi procesi kojima se priprema hrana (mikrotalasna rerna, kuvanje, pečenje, prženje) smanjuje nivo vitamina. Koliko će vitamina hrana izgubiti zavisi od vremena i temperature“, rekao je dr Don Šafner, profesor sa Radžers univerziteta u Nju Džersiju.

Kako sačuvati vitamine?

Prema mišljenju dr Krozbija, najbolje je da se hrana priprema na pari, pogotovo ako je povrće u pitanju, jer će se na taj način sačuvati najviše vitamina. Naravno, najviše vitamina ima u sirovom, neprerađenom povrću.

S obzirom na to da na gubljenje vitamina i zdravih sastojaka utiče koliko temperatura pri obradi, toliko i vreme za koje su se namirnice pripremale. Zbog toga je važno hranu pripremati kratko. Upravo je za to veoma korisna mikrotalasna, pa su naučnici došli do zaključka da je pored pripreme hrane na pari, sledeći “najzdraviji” način pripreme hrane je – u mikrotalasnoj, jer je moguće spremiti hranu a ne izlagati je visokoj temepraturi predugo.

22/09/2015 11:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments