Prva stvar ujutru: pijte vode!

12/07/2021 15:26

Prva stvar ujutru: pijte vode!

Fraza “jednostavno je bolje” posebno se odnosi na aktivnosti ujutru između otvaranja očiju i doručka. Lekarka Brigita Zejtlin, smatra da je  odmah nakon buđenja treba popiti vode. 

– Voda je neophodan hranljivi sastojak, što znači da je naša tela zahtevaju, ali je ne mogu sama stvoriti, pa je moramo uneti. Voda igra veliku ulogu kada se radi o raspoloženju, telesnoj težini, zdravlju kože i telesnoj temperaturi – objasnila je ona.

možda vas zanima i: Šta sve voda leči?

Zejtlin preporučuje da je po buđenju potrebno popiti između 250 i 500 ml vode. Tokom dana organizam moramo konstantno hidrirati, te su u vodu može dodati i limun, med ili lekovito bilje, ali bi trebalo da izbegavamo gaziranu vodu. Gazirana voda sadrži mehuriće koji su ustvari, mehurići vazduha, koji stvaraju lažni osećaj sitosti, te može uticati na količinu unetog doručka. Preciznije, tom lažnom osećaju sitosti može se desiti da osoba nedovoljno hrane za prvi obrok unese u organizam. Pijenje vode u bilo koje doba dana za organizam je zdravo, ali ujutru ima nekoliko prednosti više.

1. Pomaže u povećanju moždane snage

Voda budi i osvežava, umanjuje konfuziju i mrzovolju. Te je upravo to razlog zašto dan započeti vodom i napojiti ćelije u telu.

2. Priprema telo za doručak

Neki ljudi osećaju kao da im čaša vode ujutro probudi telo i pripremi ih za doručak. I to je tačno. Voda otvara apetit, što je posebno bitno za one koji preskaču najvažniji obrok u toku dana. Zato ukoliko ne možete ujutru da jedete, probajte da vodom “izmenite” navike. Jer, koliko je voda bitna telu, hrana ujutru je iste važnosti, posebno ukoliko je dan ispred nas pun obaveza i aktivnosti.

3. Za dobro raspoloženje

na svetu je više mrzovoljnih nego raspoloženih, nakon buđenja. Te je recept za manju nervozu ujutru, opet voda. Jedna studija je pokazala da su ljudi, koji obično nisu pili puno vode, uživali u značajnim poboljšanjima raspoloženja, posebno kada su odlazili u krevet i budili se, nakon što su povećali unos vode. Hiroviti i razdražljivi smo kada smo dehidrirani.

4. Oživiće kožu

Ako primetite da koža izgleda “beznadežno dosadno” lek je u čaši s vodom. Koža se lako suši i ostaje bez potrebne vlage i taj proces ne prestaje, a upravo on odaje umornu i bolesnu kožu sklonu iritacijama, povredama, i zapaljenskim procesima. Čaša od 250 ml vode ujutru povratiće sjaj vašoj koži.

12/07/2021 15:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments