Crtaći krivi za gojaznost dece

25/08/2015 16:43

Crtaći krivi za gojaznost dece

Prema rečima stručnjaka, za gojaznost kod dece mogu se kriviti i crtani filmovi u kojima su glavni junaci vrlo često debeljuškasti.

Simpatični i zanimljivi likovi iz crtanih filmova imaju veliki uticaj na decu. Osim što crtaći mogu biti izvor edukacije ili pokretač mašte, oni mogu biti i razlog zbog kog se pojavljuje gojaznost među sve mlađom decom.

obeliksProblem gojaznosti povezan je sa nezdravim navikama, lošom ishranom i manjkom aktivnosti. Upravo su to neke od odlika svakodnevnog života jednog od omiljenijih crtanih junaka – Homera Simpsona.

Jedan lekar iz Velike Britanije pisao je Matu Greningu, kreatoru “Simpsonovih” i tražio mu da izmisli neku dijetu za Homera i tako pokaže da i Homer brine o svojoj ishrani, jer je ovako jako loš primer za decu.

Nije samo Homer Simpson debeljuškasti, popularni crtani lik. Obeliks i svojim izgledom, ali i načinom ishrane, pokazuje da je u redu prejedati se. Njegov karakter je blag, predstavljen je kao dobar čovek i prijatelj, ali je ipak zbog svog prežderavanja divljim svinjama, koje mu predstavljaju obrok, loš uzor za mlađe generacije.

Naučnici sa Univerziteta u Koloradu sproveli su istraživanje u kom je učestvovalo 300 dece, starosti od 6 do 14 godina. Učesnici su bili samo oni koji gledaju različite crtane filmove, koji igraju video igrice i čitaju stripove.

Rezultati istraživanja pokazali su da deca kojima su omiljeni crtani junaci oni koji su deblji i koji nemaju zdrave navike u ishrani, takođe prihvataju neke od tih nezdravih navika. Pokazalo se da ta deca jedu mnogo više, a što je još gore – to je najčešće masna hrana.

Istraživanje je imalo za cilj da pokaže koliko crtani filmovi mogu biti uticajni na decu. Njihova uloga u edukaciji i u pomoći pri sticanju zdravih navika je nezamenljiva.

25/08/2015 16:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments