Odlike dobrih roditelja!

01/04/2016 13:38

Odlike dobrih roditelja!

Roditeljstvo je najteži, a istovremeno i najlepši “posao” i u tome će se složiti svi koji imaju decu. Međutim, vaspitanje dece je svakodnevni izazov.

Naravno, svi roditelji se trude da budu što bolji za svoju decu i što bolji prema njima. Ovo su odlike i navike koje imaju oni koji se smatraju dobrim roditeljima:

Predstavljaju dobar primer svojoj deci

Deca se uvek ugledaju na svoje roditelje i nikad ne možete znati šta su sve od njihovog ponašanja ili reči “upili”. Zato dobri roditelji svesno daju primer deci svojim svakodnevnim ponašanjem.

Potrebno je obratiti pažnju na sve – od međusobne komunikacija, preko ishrane, oblačenja, ophođenja prema poslu, slobodnom vremenu…

Podržavaju svoju decu

Po prirodi, deca su uglavnom veoma radoznala, a kako odrastaju tako pokazuju svoje afinitete i interesovanja. Zato je potrebno pažljivo pratiti njihov razvoj i imati razumevanja za njihove potrebe.

Podržite ih kada im je to potrebno i ohrabrujte ih da nastave da rade to što vole, ali i da se trude da uvek budu bolji i napreduju.

Neguju porodične vrednosti

Organizujte porodične skupove, nedeljni ručak u širem krugu porodice ili nešto slično. Veoma je važno kao roditelj održavati svoj odnos sa braćom ili sestrama, kako bi i vaša deca naučila koliko su važne te osobe u životu i koliko je taj odnos (ukoliko imate više dece) važan za njih.

Kada dete ima priliku da češće bude u društvu više ljudi različitih godina i karaktera, lakše će naučiti šta znači tolerancija i poštovanje prema drugima. Osim toga, ovakve prilike u detinjstvu zauvek će im ostati urezano u pamćenje, pa će i oni svojoj deci priređivati takve porodične skupove.

01/04/2016 13:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments