Kako da povrće postane omiljena hrana?

15/07/2016 10:35

Kako da povrće postane omiljena hrana?

Opšte je poznato da deca ne vole povrće. Naravno, ne može se njima objasniti da je to zdravo i da im je potrebno za pravilan razvoj – njima se to jednostavno ne dopada.

Međutim, postoji način da se pomogne detetu da zavoli povrće i da ga jede sa više ljubavi – bez prethodnog nagovaranja.

paprika

Bez forsiranja

Nemojte dete terati da jede povrće ili mu pretiti kaznom ako ne pojede. Dovoljno je da stavite povrće na tanjih ispred njih i svojim primerom pokažete da to treba da se jede i da je to, osim što je zdravo – i ukusno.

Za ovaj metod potrebno je više vremena, ali je sigurno najdelotvorniji – jer je dete zapravo samo donelo odluku da jede povrće, a nije naterano (bar se ono tako neće osećati, što je najvažnije). Osim toga, recite detetu da će ako bude jeo/jela povrće biti jaka kao neki od njihovih omiljenih crtanih likova ili nešto tome slično.

Lepo servirajte

povrce slika

Stavite porciju povrća ili salate pred dete i potrudite se da mu na prvi pogled izgleda zanimljivo ono što vidi. Naravno, najčešće je prva reakcija na povrće – bljak! – iako deca najčešće ni ne znaju kakvog je ukusa ono što se pred njima nalazi.

Napravite smajlija od peršuna i šargarepe ili ispišite neku zanimljivu i slatku poruku od svežeg povrća – kako bi im bilo zanimljivo ono što vide na tanjiru.

Upoznajte ih sa povrćem

Uputite dete u to šta je povrće, odakle dolazi i kako izgleda pre nego što mu servirate da jede. Vodite ga sa sobom na pijacu, u baštu i zajedno birajte šta ćete jesti. Pustite ih da sami uzmu ili uberu povrće koje žele i uključite ih i u pripremanje – oni uvek mogu da operu povrće, sortiraju ih i slično dok se vi pripremate za kuvanje.

15/07/2016 10:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments