Prirodni “lekovi” za smirenje

12/01/2016 13:54

Prirodni “lekovi” za smirenje

Svi se ponekad osećamo uznemireno – zbog posla, obaveza ili nekih drugih briga, zbog kojih smo anksiozni ili nervozni, a često zbog njih ne možemo da zaspemo.

Iako nam se nameću različiti lekovi za smirenje, važno je znati da i priroda sama nudi određene načine da naš organizam dovede u stanje smirenosti – zahvaljujući određenim namirnicama.

Ukoliko želite da se umirite i osećate bolje, dovoljno je da upotrebite neke od sledećih prirodnih namirnica:

lavender-1117275_1280

Lavanda u svim svojim oblicima pomaže u smirenju organizma

Lavanda

Bez obzira u kom je obliku, lavanda je jako dobra u borbi protiv uznemirenosti. Možete koristiti ulje, losion za telo, sprej ili čak samo zapaliti sveću sa mirisom ove biljke. Čak i sam miris lavande pozitivno utiče na nas i vraća nam osećaj spokoja.

Krompir

Još jedan od neprijatelja stresa je krompir. Zahvaljujući svom ukusu, vlaknima i ugljenim hidratima, krompir povoljno utiče na emotivnu i fizičku pribranost, a izaziva i osećaj zadovoljstva.

Čaj od kamilice

cup-829527_1280

Šolja čaja od kamilice za miran san

Već je poznato da je kamilica odlična za upale bilo kog tipa, a pomaže i u uklanjanju grčeva u mišićima, čime omogućava telu da se opusti. Ukoliko imate problema sa nesanicom, dovoljno je popiti šolju čaja od kamilice pred spavanje i problem će biti rešen.

Crna čokolada

Osim što je jedna od omiljenih poslastiva, čokolada je dobra za naše zdravlje. Crna čokolada u sebi sadrži veći procenat kakaa koji oslobađa endorfin u mozgu i osećaj sreće raste, a nervoza nestaje.

Žitarice

Kao što krompir uz pomoć ugljenih hidrata pomaže u borbi protiv stresa, tako su i cele žitarice veoma delotvorne – iz istog razloga. Svakodnevna porcija žitarica može u potpunosti otkloniti osećaj uznemirenosti i smiriti napete nerve, oslobađajući serotonin.

12/01/2016 13:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments