5 moćnih efekata zagrljaja

28/01/2016 12:31

5 moćnih efekata zagrljaja

Zagrljaj predstavlja način da nekom iskažete svoju naklonost i ljubav, ali zagrljaj može imati i druge uloge. Pročitajte koji su sve efekti zagrljaja!

Osećamo se bolje

Nije čudno što se ljudi grle kada su tužni ili kada žele da uteše nekoga, odnosno da mu pomognu da se oseća bolje. Zagrljaj zaista može da učini da se osećamo znatno bolje jer se tokom zagrljaja slobađa oksitocin – “hormon ljubavi”.

girlfriends-338449_1280

Nakon više istraživanja, dokazano je da postoje brojna pozitivna dejstva ovog hormona neurohipofize, a među njima su – brže trežnjenje, ublažavanje bolova, mršavljenje…

Oksitocin stvara osećaj privrženosti, poverenja i povezivanja, što nam i pomaže da se osećamo bolje, jer osećamo da nismo sami, da je neko uz nas, da nas voli…

Niži krivni pritisak

Stabilan i dobar krvni pritisak je veoma važan za zdravlje srca, ali i ostatka organizma. Pored lekova koji kontrolišu pritisak, postoji i drugi način da održite krvni pritisak nižim – zagrljajima.

girl-962525_640

Tokom zagrljaja aktiviraju se receptori poznati pod nazivom Pacinijeva telašca, koja mozgu šalju informacije o bilo kakvom pritisku, bolu ili promeni temperature, ali pored toga – šalju i signal delu mozga koji je zadužen za snižavanje krvnog pritiska.

Pobeda nad strahom

Ljudima je urođeno da misle na sopstvenu smrtnost – i da se toga manje ili više plaše. Međutim, postoji način da se sa time izborimo – grljenjem! Zagrljaj, pa čak i sa predmetom, kao što to čine deca grleći plišanu igračku, u velikoj meri dovodi do smirenja i daje nam snage i motiva da se izborimo sa egzistencijalnim stragovima.

Protiv usamljenosti

hug-573809_640

Strah od usamljenosti postoji kod svih, a godinama se samo povećava. Zagrljaj je zato veoma važan, a vremenom postaje sve bitniji jer je dokazano da se osećaj usamljenosti u starosti povećava – što može povećati stres i loše uticati na zdravlje.

Grljenje nas čini jačim

Grljenje može da ima trenutni efekat – da nas umiri i učini da se osećamo bolje, ali ono može da bude veoma značajno i prilikom građenja karaktra i oblikovanja ličnosti.

baby-539969_1280

Naučnici su dokazali da je veoma važno gliti decu dok su još mala, jer se na taj način osigurava bolja budućnost deteta. Otkriveno je da su osobe koje su bile grljene u ranom detinjstvu kao odrasle osobe imale veću sposobnost da se izbore sa stresom.

28/01/2016 12:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments