Od nezdravog do manje štetnog

04/08/2021 13:12

Od nezdravog do manje štetnog

Mnoge namirnice koje se nalaze na tržištu, nisu najzdravije za naš organizam. Međutim, proizvođači su se potrudili da ih obogate ukusima kojima je teško odoleti. Takođe, postoje i one koje se ne preporučuju u ishrani, posebno kada su dijete u pitanju. 

Sreća, kuvari su dali par preporuka kako da ono u čemu uživamo bude i zdravije za naše telo. Zlatno pravilo je da se u konzumaciji takve hrane bude umeren.

Pica – poznati specijalitet prepun masti i kalorija, međutim, ne mora biti takva. Domaća pica izrađena s tankom korom, nadevom od povrća i nemasnog sira može biti jednako ukusna kao i one iz picerija. A, umesto testa, kao podloga može da se iskoristi i karfiol.

Crveno meso – smatraju ga najnezdravijim od svih mesa, međutim, kažu i da se ne sme izbegavati u potpunosti. Ono je izvor belančevina i bogato je gvožđem i vitaminom B12. Povremeno i u manjim količinama je odlično za organizam.

možda vas zanima i Koje namirnice uništavaju zube?

Beli hleb – klasičan beli hleb, koji se prodaje u marketima, nema nikakvih prehrambenih prednosti. Međutim, zdraviji može biti kada se istostira ili naprave topli sendviči sa nadevom od povrća, tunjevine ili sa sirom. Takođe, hleb možete i samo mesiti, te koristiti i druga brašna sem belog.

Corn flakes – neke vrste na 100 gr sadrže više soli nego čips. So mu se dodaje da bi bio hrskaviji i ukusniji. Umesto njega za doručak je kao alternativa odlična zobena kaša. No, ako ne možete bez corn flakes-a jedite ga u manjim količinama i birajte proverene proizvođače.

Margarin – mnogo puta dokazano da nije zdrav, ali kiflice iz rerne nikada nisu ukusne kao onda kada se njime premažu. Kada kupujete, a ne želite da ga izbacite iz upotrebe, birajte one sa maslinovim uljem, jogurtom i drugim dodacima. Nije sjajno rešenje, ali ponekad ga jesti ne bi trebalo da izazove ozbiljne probleme u telu.

saznajte i koje su to 9 super-zdravih namirnica koje podstiču produktivnost

Slatkiši – stručnjaci savetuju da se umesto slatkiša jede povrće, koje je bogato prirodnim šećerima. Teško je umesto krofne uzeti šargarepu, ali navike se mogu promeniti. Prilikom odabira slatkiša, uvek je bolje jesti one koji se prave u domaćim radionicama od kupovnih. A ukoliko ne možete poslastice skroz da izbacite, probajte da grickate bademe ili lešnike, jabuke, suvo grožđe, datule, banane… A ukoliko ništa od toga ne ublažava potrebu za slatkišima, jedite crnu čokoladu sa visokim postotkom kakaa.

 

 

04/08/2021 13:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments