Popodnevna dremka – korisna za decu

10/09/2015 11:09

Popodnevna dremka – korisna za decu

Popodnevna dremka može biti veoma korisna. Osim što daje dodatnu energiju za ostatak dana, na decu može imati još povoljniji efekat.

Prva asocijacija na popodnevnu dremku jesu upravo deca, jer je njima najpotrebnija. I odrasli imaju potrebu za odmorom popodne, najčešće posle posla ili ručka, kada nam je potrebno da povratimo malo energije kako bismo bili podjednako produktivni i u ostatku dana.

Mala deca, odnosno bebe od 3 do 11 meseci spavaju više puta u toku dana, dok malo starija deca dremku imaju jednom dnevno, što im je sasvim dovoljno, ali i neophodno.

Popodnevna dremka pomaže deci da lakše uče nove stvari i veštine i da brže zapamte naučeno. Zato je važno da deca, nakon učenja popodne malo odspavaju, čime će im biti obezbeđeno bolje pamćenje usvojenog znanja.

Naučnici sa Univerziteta u Šefildu istraživali su uticaj popodnevne dremke na memoriju dece. Istraživanjem, u kom je učestvovalo 40 beba uzrasta od pola godine do godinu dana. Jednostavnim testom proveravali su njihovo pamćenje i došli do zaključka da je bebama potrebno da odspavaju kako bi zapamtili naučeno.

Kako bi proverili ove tvrdnju – da je deci potrebna dremka kako bi zapamtili ono što su naučili, možete isprobati to sa svojim detetom. Dajte mu da nauči nešto (u zavisnosti od toga kog je uzrasta), pre nego što legne da odmori popodne. Nakon dremke ispitajte ga i proverite šta je naučio.

Zadajte mu sličan zadatak i sutradan, ali ovaj put nemojte dati detetu da popodne odspava, nego neka nastavi sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Novo znanje ispitajte sutradan. Uporedite znanje i pamćenje svog deteta kada posle učenja ima, odnosno nema popodnevnu dremku.

 

10/09/2015 11:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments