Prepoznajte malog lažljivca

01/09/2015 13:36

Prepoznajte malog lažljivca

Poznato je da deca lažu, ali bi na to trebalo obratiti pažnju što pre i naučiti ih da to nije dobro. Laganje se može odraziti veoma negativno na karakter deteta kad odraste.

Kako biste svoje dete naučili da ne laže i skrenuli mu pažnju da to nije lepo, morate prepoznati kada vaše dete laže. Deca u ranijem uzrastu nisu vešti ni u čemu previše, pa tako ni u laganju, a ovo su neki znaci koji će ih otkriti kada lažu:

Pogled

Kada vam dete nešto govori i pritom vas ne gleda u oči, možete biti sigurni da vas laže. Iskrenost koju oni zapravo poseduju jednostavno im ne dozvoljava da vas gledaju u oči, pa zato izbegavaju kontakt očima kada vas lažu.

Govor tela

Iako su “odlučili” da vas slaži, sigurno sa nekim dobrim razlogom koji je po njima opravdan, deca su svesna da laganje nije dobro. Zato se oni ne osećaju lagodno i to vrlo često pokazuju i govorom tela. Kada vas lažu često će se češkati po glavi, grickati usne, dodirivati nos ili uši.

Reagovanje

Ukoliko posumnjate da vas dete laže i optužite ga za to, ako ste “pogodili” u proceni ono će često veoma burno reagovati na optužbe. Može pokušati da vas ubedi da ipak ne laže tako što će se svađati sa vama i napadati vas ili će se povući istog trenutka i zatvoriti se u sobu. Ovo rade jer ne znaju kako drugačije da se suoče sa situacijom u kojoj su otkriveni u laži a to ne žele da priznaju.

Govor

Ako vas laže dete će potpuno drugačije pričati sa vama. Laganje možete prepoznati po tome što će oni pričati tiše, sporije, sa većim pauzama između reči ili rečenica. To je zato što još uvek “nisu vešti” u laganju pa im je potrebno vreme za koncentraciju kako bi vas “što bolje slagali”. Međutim, ukoliko nisu sigurni da će uspeti a ne žele da odustanu u svojoj nameri na vas slažu, onda će pribeći tehnici – tihog govora.

Kada otkrijete da vas dete laže, bitno je da shvatite zašto to radi, kako biste mu pomogli da nauči da to nije dobro i na koji način bi trebalo da rešavaju situacije u kojima pomisle da bi trebalo da lažu kako bi se izvukli ili kako bi se bilo kako treba.

Ono što je zajedničko svoj deci jeste to što počinju da lažu onda kada se nečega boje ili žele da izbegnu. Tako svoje roditelje lažu kako bi izbegli kaznu ili dobili ono što žele. U društvu lažu onda kada se boje da se niko neće družiti sa njima, pa izmišljaju priče kako bi bili interesantniji.

01/09/2015 13:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments