Mentalno zdravlje đaka prvaka – korak u kvaliteniji svet

19/03/2020 11:29

Mentalno zdravlje đaka prvaka – korak u kvaliteniji svet

Prelazak iz predškolskog vaspitanja u osnovnoškolsko jedan je veliki korak iz malog sveta u manje poznati, a odgovorniji. Šta je najbitnije da znamo o mentalnoj higijeni?

Suština mentalnog zdravlja je jasna u definiciji mentalnog zdravlja Svetske zdravstvene organizacije (SZO): “Zdravlje predstavlja kompletno fizičko, mentalno i socijalno blagostanje, a ne samo odsutvo bolesti i nemoć”. 

Međutim, bilo bi nezahvalno ako bismo šturo i grubo definisati ovaj važan spektar zdravlja svakog čoveka. Prelazeći iz razvojne faze u drugu, uz pomoć porodice i društva u kom se krećemo, učimo i radimo, važno je da funkcionišemo u blagostanju, imajući zdrave i jednake šanse da ostvarimo svoj pun potencijal, kako bismo doprinosili sebi i zajednici.

U situaciji stresa, stvari su nešto drugačije, ali otpor čini da težimo ka pređašnjem balansu.

Kako je polazak u osnovnu školu nova stvar za svakog mališana, bitno je raditi na mentalnom zdravlju, mogućnostima, prevencijama i pomoći svakom od njih. 

Zbog dece je važno da znamo:

  • Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja,
  • Mentalno zdravlje je više od nepostojanja mentalnih poremećaja i neprijatnosti,
  • Mentalno zdravlje je određeno od strane socio-ekonomskih uticaja i uticaja društvenih faktora,
  • Mentalno zdravlje je povezano sa ponašanjem.

Šta je važno da zna dete?

Polazak u osnovnu školu povlači za sobom niz nepoznanica, pa sa tim u vezi normalno je da se smenjuju i mešaju osećanja. Dete mora da nauči kako da uči, upoznaje nove ljude, nov prostor, i pokušava da savlada interakciju uspostavljajući novi, a složeniji, nivo komunikacije. Zato ga pitajte kako se oseća. 

Dakle, bitno je da počnemo da postavljamo pitanja koja se tiču mentalnog zdravlja, dobrobiti i sreće mališana, jer oni zajedno stvaraju i osećaj kritičnosti i empatije.

Na kraju, kao porodica, najmanje što možete je da volite, podržavate i da solidarno u kontinuitetu osluškujete svog đaka prvaka.

19/03/2020 11:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments