Šta znači opsesivnost stvarima u ranom detinjstvu?

04/01/2016 12:04

Šta znači opsesivnost stvarima u ranom detinjstvu?

Svima je poznato da deca neretko imaju svoju omiljenu igračku od koje se ne odvajaju ni po koju cenu, a kad se to i desi – to je onda kraj sveta!

Nebitno da li je u pitanju ćebence ili neka lutka – jednostavno mora im biti na dohvat ruke, ako ne i non-stop u rukama, u suprotnom kreće napad plača.

Da li znate zašto deca imaju ovu potrebu?

Deca koja imaju svoju omiljenu igračku od koje se nikada ne razdvajaju – najčešće imaju neki strah koji ne znaju drugačije da pokažu. Najčešće je to strah od nepoznatog, čega za decu u ranom detinjstvu ima svuda – gde god se okrenu.

Upravo ta okolina koju tek upoznaju deci može biti veoma strašna, a previše novih stvari – može na njih delovati zbunjujuće. Baš zato im je potrebno nešto što znaju i što se nikad ne menja, što je uvek tamo gde su i oni i “čuva im strah”.

girl-907931_1280

Deci kojoj je potrebna ovakva vrsta utehe, igračka ili ćebence su neophodni ukoliko se nalaze na nekom nepoznatom mestu ili ako ulaze u prostoriju punu nepoznatih ljudi. Iako im je posle nekog vremena lepo što su u vrtiću gde se igraju ceo dan sa svojim vršnjacima, trenutak kada ih roditelji ostave na ovo mesto – potrebno im je vreme da se na to naviknu – a ništa ih bolje neće utešiti od omiljenog predmeta koji uvek sa sobom nose.

Najbolje bi bilo da prihvatite da vaše dete ima potrebu i opsesiju pojedinim stvarima, jer će to kad-tad proći, kada dete nauči da se nosi sa novim stvarima u životu bez potrebe za nečim što je sigurno i već dobro poznato.

Shvatite da deca ne umeju da se nose sa svojim osećanjima i u tom najranijem periodu u životu ne umeju ni da ih pokažu kako treba – kako biste im vi pomogli u savladavanju istih. Bitno je da prepoznate koje su situacije u kojima vaše dete traži svoje ćebence ili lutku i vremenom ćete uspeti da mu pomognete da prevaziđe taj strah koji ima.

boy-447701_640

Ako vam se nekad desi da omiljenu igračku svog deteta zaboravite kod babe i dede ili se u tom trenutku nalazi u veš mašini – a detetu je baš tog trenutka potrebna – dajte mu do znanja da ste svesni koliko mu ta igračka znači i da vam je žao što je uznemireno.

S obzirom na to da u tom trenutku ne možete rešiti kriznu situaciju davanjem detetu njegove omiljene igračke ili ćebeta, morate da pronađete drugi način da rešite ovaj problem. Kada mu objasnite da vam je sve jasno – pokušajte da mu ponudite drugu igračku – prijatelja koji će ga čuvati kad mu je to potrebno, a ako to zaista dete ne želi da prihvati – onda ga pustite da se isplače i prihvati situaciju takvu kakva jeste.

04/01/2016 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments