Zbog ovih namirnica možete imati glavobolju

05/08/2016 10:36

Zbog ovih namirnica možete imati glavobolju

Glavobolje i migrene mogu biti posledica stresa, zamora, dehidratacije ili nekih drugih zdravstvenih problema, ali i nepravilnog načina ishrane i slično.

Međutim, osim toga, glavobolje se mogu pojavljivati i ukoliko jedete određene namirnice koje mogu biti uzrok ovih stanja.

Namirnice koje mogu uzrokovati glavobolju

Kafa

Iako kafa često pomaže da se suzbiju glavobolje – ona može biti i njihov uzrok. Glavobolje nastaju zbog proširenih krvnih sudova, a kofein ih sužava, zbog čega je veoma dobar u borbi protiv ovog stanja. Međutim, ukoliko konzumirate napitke koji u sebi sadrže kofein – važno je da ne preterate, jer je 200 miligrama kafe dnevno dovoljno da izbegnete moguće glavobolje.

Tvrdi sir

Veliki broj ljudi uživa u ukusu sira kao što su čedar, kemember i plavi sir, ali oni u sebi sadrže i aminokiselinu tiramin koja može uzrokovati glavobolje. Telo nema problema da obradi tiramin, ali ako imate manjak određenih enzima u telu, broj aminokiselina u krvotoku će se povećati i doćiće upravo do rasta krvnog pritiska i glavobolje. Osim toga, tiramin utiče i na rad hormona stresa – noradrenalina, a ova kombinacija uzrokuje česte glavobolje.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je veoma dobar za stomak, ali ne baš i za glavu. Fermetisana hrana sadrži visok procenat tiramina – koji može uzrokovati glavobolju ili migrenu.

Suvo i prezrelo voće

Određeno voće, kao što je avokado i banana, kada prezru – sadrže visok nivo tiramina, što je isti slučaj i sa na primer suvim grožđem ili sušenim kajsijama, koje u sebi sadrže još i sulfite, za koje je dokazano da utiču na glavobolju.

Crno vino

Poznato je da alkohol ima jak efekat na dehidrataciju organizma, a crno vino sadrži tanine, flavonoide – koji se nalaze u grožđu i koji daju vinu karakterističan ukus, a vama potencijalnu glavobolju. Tačnije – tanin utiče na nivo određenih hemikalija, kao što je prostaglandin koji kasnije može da uzrokuje migrene. Međutim, nisu sva crna vina “opasna” – vrste kao što su kaberne i merlo imaju manje tanina, pa imaju manje šanse da prouzrokuju glavobolju.

Suhomesnati proizvodi i riba

Suhomesnate namirnice, kao što su salama i kobasica, bogate su tiraminom, a ista je stvar i sa dimljenom ribom – lososom, haringom i kavijerom. Ukoliko imate česte glavobolje zaista bi trebalo da izbegavate ove namirnice, ali i viršle, kulen, slaninu i šunku.

05/08/2016 10:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments