Uloga prvih prijatelja

25/08/2015 16:50

Uloga prvih prijatelja

Deca svoja prva prijateljstva stvaraju najčešće u obdaništu. Tamo se susreću sa mališanima koji su njihova generacija, a zajedničko im je i to što su svi odvojeni od roditelja.

S obzirom na to da tek u obdaništu deca imaju priliku da samostalno komuniciraju sa ostalom decom, ovaj odnos veoma je značajan za emotivni razvoj u budućnosti. Osim toga, odlazak u obdanište je jedna od prvih velikih promena u životu deteta.

Obdanište je mesto gde se najčešće stiču prvi prijatelji

Kada se deca nalaze sa svojim vršnjacima u istom “sosu”, odvojeni od svojih roditelja, oni moraju da se snađu, pa je zato prijateljstvo među mališanima u ovoj situaciji veoma važna, jer im pomaže da “prežive” period privikavanja na novu životnu situaciju.

Deca se od treće do sedme godine, kada se najčešće i kreće jaslice, obdanište i pretškolsko, zbližavaju i druže samo zbog igranja i zajedničke zabave. S obzirom na to da deca nema sposobnost prepoznavanja karaktera drugih, najčešće je prvi prijatelj mališana neko ko sa istim brojem godina i ko je istog pola.

Kada dete prevaziđe taj početni strah od nepoznatog prostora i nepoznatih osoba, i počne da se opušta, tada počinje i da gradi svoje samopouzdanje, da upoznaje svoje sposobnosti, ali i da razvija svoju emotivnu stranu.

Obdanište je nezamenljivo okruženje za svako dete, a boravak u društvu svojih vršnjaka pomaže mališanima da nauče kako da se sami izbore za ono što žele, kako da se ponašaju u društvu i da spoznaju pravila ponašanja izvan porodice. Kako bi se na što bolji način izgradili kao ličnosti, roditelji ne bi trebalo da se mešaju u izbor prijatelja svoje dece u ovom uzrastu. Ukoliko nauče sami da donose odluke lakše će se osamostaliti i njihovo sazrevanje će biti zdravije.

25/08/2015 16:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments