Smirite dete samo jednom rečenicom!

30/06/2017 15:37

Smirite dete samo jednom rečenicom!

Deca su u potpunosti nepredvidiva, a njihovo ponašanje može da zavisi od niza uticaja, njihovog raspoloženja i slično – što gotovo da ne možemo da kontrolišemo uopšte.

Iako se već neko vreme mirno zabavljaju nekom igračkom – već narednog trenutka su postali nemirni, skaču, vršte, plaču… Razlog opet može biti bilo šta – od toga da im je igračka dosadila, da su je polomili ili im se jednostavno ne sviđa što ne obraćate previše pažnje na njih ili ste im u tom trenutku nešto zabranili.

Sve ovo je sasvim normalno, to je način na koji deca pokazuju promene u svom raspoloženju, ali i nemogućnost da na neki drugi način pokažu da po njihovom mišljenju nešto nije u redu i slično.

Nemojte se previše uznemirivati kada se desi ovako nešto. Sa vašim detetom je sve u redu, ponaša se sasvim normalno, ali naravno – potrebno ih je u ovim situacijama i smiriti. Ali kako?

Jedno je sigurno – kazna ili opominjanje na ponašanje najverovatnije neće rešiti problem niti će se dete smiriti. Srećom, postoji jedna rečenica koja će sigurno učiniti da se dete istog trenutka smiri.

Smirite dete jednom rečenicom

Šta bi to trebalo reći detetu koje je uznemireno naizgled potpuno bez razloga? Razlog sigurno postoji, samo možda nama nije jasan jer mi stvari ne doživljavamo isto kao i dete, ali nešto jeste po sredi.

Upravo je rešavanje ove misterije ključ prilikom smirivanja uznemirene dece. Jednostavno – pitajte ih: “Da li je u pitanju veliki, srednji ili mali problem?”

U tom trenutku dete će se sigurno zamisliti, što znači da će se instant primiriti. Nateraćete ih da razmišljaju o tome šta im se dešava, kako se oni osećaju povodom toga, a nakon toga uspećete i da zajedno sa detetom dođete do rešenja – ili će vam dete jednostavno ukazati na izvor problema.

Na ovaj način dete će shvatiti da je vama stalo do njegovih osećanja i da vi to zaista umete da poštujete, što je veoma važno jer će iz toga vremenom puno naučiti. Osim toga, postavljanjem ovog pitanja detetu dajete do znanja da je potrebno da u takvim situacijama zastanu i razmisle o tome šta im se dešava, ali i da je potrebno da barem pokušaju sami da dođu do rešenja, ali i da ste vi tu ukoliko im u rešavanju problema bude ipak trebala pomoć.

30/06/2017 15:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments