Šta predstavlja bes kod dece?

19/10/2016 14:08

Šta predstavlja bes kod dece?

S obzirom na to da deca ne umeju koncizno da iskažu svoje mišljenje ili svoja osećanja, oni ih najčešće pokazuju svojim ponašanje, zbog čega je veoma važno pratiti način na koji se ponašaju u određenim situacijama.

Bes nije retka pojava kod dece, jer je to još jedan od načina na koji će oni pokazati kako se u tom trenutku osećaju, ali bes može biti i produkt frustracija.

Decu najčešće frustrijaju stvari koje ne mogu darazumeju i sa kojima se susreću po prvi put, a koje im se, pritom – baš i ne dopadaju. Upravo tada pribegavaju izlivima besa kako bi skrenuli pažnju roditelja.

Osim što ih frustriraju stvari koje ne poznaju i sa kojima se ranije nisu sreli, decu frustrira i činjenica da nešto što žele u tom trenutku – ne mogu odmah dobiti, a poznato je da mnoga deca baš i nemaju previše strpljenja ili jednostavno ne razumeju zbog čega bi trebalo da čekaju na nešto što žele baš tad.

Bes je normalna stvar

Upravo zbog svega ovoga može se izdvojiti jedna činjenica, a to je da je bes potpuno normalna stvar. Naravno, ovakvo pobnašanje bi vremenom trebalo da prestane, kako dete odrasta i počinje da brže i bolje razumeva stvari oko sebe, pa čak i one sa kojima prvi put sreće.

Napadi besa najčešći su kod dvogodišnjaka za koje ne postoji reč kasnije, kao ni sposobnost da svoja osećanja kontrolišu ili priguše ukoliko nije mesto za njihovo ispoljavanje. Takođe, dete uzrasta od dve godine ipak razume više stvari nego što mi mislimo, ali ipak ne ume da to kaže na pravi način – što je još jedan od izvora frustracije.

Bes je odraz okoline, ali i ličnosti

Koliko okolina i stresno okruženje utiče na bes kod deteta, toliko utiče i njegov karakter i temperament. Međutim, jedan od najznačajnijih uticaja na ponašanje deteta svakako je pažnja roditelja – koja je razlog za mnoge reakcije deteta.

Upravo kako bi skrenulo pažnju roditelja dete će uraditi bilo šta, a ako podsvesno poveže napad besa sa pažnjom roditelja – ono će to koristiti kad god misli da je to jedini način da dobije željenu pažnju.

Kako sprečiti napad besa?

Roditelji koji prate ponašanje svog deteta u različitim situacijama posle nekog vremena već mogu da prepoznaju kada se sprema napad besa i upravo je tada vreme da se reaguje. Ali – kako sprečiti napad besa kod deteta? Vrlo jednostavno!

Kada primetite da će vaše dete pobesneti – potrebno je da pronađete dobar način da mu skrenete pažnju sa toga. Naravno, ovo je primenljivo u situacijama u kojima se vaše dete zapravo uplašeno nekom novom situacijom u kojoj se nalazi ili u tom trenutku ne dobija svoju omiljenu igračku, slatkiš ili nešto drugo što želi.

Srećom, ove scene će prestati u periodu oko četvrte godine, kada će već moći da svoje želje i potrebe izrazi kroz reči i smislene rečenice.

19/10/2016 14:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments