Italijanska hrana kao deo kulturnog nasleđa
Povezane objave
UNESCO pravi listu nematarijalnog kulturnog nasleđa – koja predstavlja priznanje određenim narodima i njihovim običajima, verovanjima, ali i drugim oblicima kulturnog nasleđa.
Italijanska vlada je predložila jedan čuveni deo italijanske kuhinje – picu “napolitano” koja bi mogla da se nađe na ovoj listi kulturnog nasleđa.
Naime, pravljanje ove pice predstavlja umetnost, pa je već i sama kandidatura za UNESCO-vu listu određeno priznanje napuljskim pica majstorima.
Ovaj specijalitet koji potiče iz Napulja prepoznatljiv je po hrskavoj, zlatnoj kori koja se dobija pečenjem u peći na drva, a peticiju da se ova pica nađe na prestižnoj listi kulturnog nasleđa potpisalo je više od 850.000 ljudi širom sveta.
Komisija UNESCO-a je saopštila da je način na koji se prave ove pice jedan važan i veoma prepoznatljiv deo italijanskog i napuljskog identiteta.
Glasanje za izbor kandidata koji će se sigurno naći na UNESCO-voj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa održava se u Parizu 2017. godine, gde će u glasanju učestvovati 200 zemalja.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*