Šta je disleksija i kako se manifestuje?

14/03/2018 11:42

Šta je disleksija i kako se manifestuje?

Ukoliko vaše dete ima poteškoće sa čitanjem, razumevanjem slova i reči, bilo da je u predškolskom uzrastu, nižim ili višim razredima osnovne škole, moguće je da ima disleksiju.

Disleksija predstavlja specifičnu poteškoću u učenju čitanja i pisanja. Deca sa diskelkcijom imaju poteškoće u ispravnom i tečnom čitanju, a najčešće, imaju problema i sa razumevanjem pročitanog, kao i u spelingu i pisanju.

Šta je disleksija?

U pitanju je stanje koje traje ceo život i koje otežava čitanje kod ljudi. Disleksija je najčešći problem učenja, ali nije još uvek procenjeno koliko tačno dece pati od ovog oboljenja. Neki stručnjaci smatraju da na svetu ima do 10% dece sa disleksijom.

Disleksija može da stvori poteškoće i kod drugih veština kao što su razumevanje pročitanog, pisanje, učenje slova, ali i razumevanje i učenje prirodnih nauka koja podrazumevaju brojeve, poput matematike, hemije i fizike.

Simptomi i znakovi disleksije

Kod predškolaca: problemi u prepoznavanju da li se dve reči rimuju, uklanjanje prvih glasova reči, problemi sa prepoznavanjem slova i brojeva.

Kod osnovaca: problemi u prepoznavanju niza reči, problemi sa pisanjem i čitanjem, kao i poteškoće sa rešavanjem matematičkih zadataka i učenje brojeva.

Kod starijih osnovaca: sporije čitanje i tzv. “sricanje” i ponovno čitanje rečenica i pasusa.

Disleksija se leči različitim metodama, a o najboljem tretmanu posavetujte se sa lekarom. Ignorisanje problema dovodi do poteškoća u socijalnoj interakciji, pamćenju, fokusiranju i može dovesti do pojave anksioznosti i stresa.

14/03/2018 11:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments