Zašto su školska takmičenja dobra za decu?

28/04/2020 15:52

Zašto su školska takmičenja dobra za decu?

Prva takmičenja za decu koja su se za njih dešavala na nesvesnom nivou dogodila su se u ranijem uzrastu, i to je najčešće u sklopu igara sa drugom decom. U osnovnoškolskom uzrastu kreće ozbiljniji period kada se stiču radne navike, uči se kako se uči i druži se. 

Međutim, u starijim razredima osnovne škole kreću i školska takmičenja, najčešće iz matematike i srpskog, a neretko i iz drugih predmeta.

Za čega su ova takmičenja dobra u tom uzrastu, a i kasnije?

Školska takmičenja su odličan način da dete stekne više znanja iz predmeta koje mu inače ide od ruke i za koje je posebno zainteresovano. Ovako je veća verovatnoća da na kraju osnovne škole izabere pravu srednju školu koju će upisati i vrlo lako završiti.

Pored sticanja dodatnih znanja iz određenih predmeta, ovde kreću ozbiljnija takmičenja, koja utiču pozitivno na dete tako što uči o samodisciplini, stvaraju se prve ambicije, a na kraju ovim primerom se odlično pokazuje da se u životu ponekad i gubi i ne postižu uvek sjajni rezultati, što je poruka da se više trudi, uči i napreduje.

Odlični rezultati, pored redovnih školskih obaveza, u razredima od petog do osmog, biće nagrađeni i Vukovom diplomom, ukoliko dete dobije najmanje jednu posebnu diploma, ili jednu od prve tri nagrade na opštinskom ili gradskom takmičenju, što je regulisano Pravilnikom o diplomama za izuzetan uspeh učenika u osnovnoj školi, a isto tako i u srednjoj. 

Vukova diploma je dodatni plus prilikom upisivanja u srednju školu, pa eto dodatne motivacije za školska takmičenja!

Školska takmičenja predstavljaju dodatni motiv za dalje usavršavanje i predstavljaju ličnu satisfakciju. U slučaju neuspeha, to je dodatni “vetar u leđa”. Ukoliko učenik/ca stigne do okružnog ili republičkog nivoa, kao nagradu će dobiti i nekoliko slobodnih dana, a ovaj uspeh prepoznaju i opštine koje mogu da stipendiraju takve rezultate.

Na kraju, novi kontakti i poznanstva su uvek korisni za društvenu interakciju, pogotovo ako se učenici/e sa sličnim ili istim interesovanja sprijatelje. Ovakvi kontakti mogu da se održe i na fakultetu, a neretko i do kraja života.

28/04/2020 15:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments