Epidemija šarlaha u novosadskih vrtićima: Kako zaštititi dete?

06/12/2017 13:05

Epidemija šarlaha u novosadskih vrtićima: Kako zaštititi dete?

Epidemija malih boginja i šarlaha u novosadskim vrtićima ne jenjava, a u nastavku saznajte kako da zaštitite svoje dete.

Šta je šarlah i koji su simptomi?

Šarlah je akutna zarazna bolest iz grupe stretokokoza. Oboljenje počinje naglo, sa povećanom temperaturom, gušoboljom i pojavom sitnog osipa na koži i sluzokoži. Osip može biti praćen krvarenjem, a najvidljiviji je na mestima pregiba, poput laktova, prepona, struka i vrata. Uz to, karakteristika je i preutanje kože.

Dijagnoza se postavlja na osnovu epidemiološke ankete, a ukoliko se bolest ne leči na vreme, može dovesti do zapaljenja zglobova i srčanog mišića, odnosno do reumatske groznice.

Kako se širi šarlah?

Šarlah je kapljična infekcija i širi se putem kašlja ili preko predmeta koje koristi zaražena osoba. Takođe, dete može da prenese bolest čak i pre pojave simptoma. Inkubacija je kratka, a do pojave prvih simptoma dolazi u roku od 72 sata, do sedam dana.

Najviše su ugrožena deca predškolskog i ranog školskog uzrasta, između dve i pet godina. Šarlah se leči antibioticima, a najčešće je u pitanju penicilin, dok samo lečenje traje od sedam do deset dana.

Prevencija

Najbolja prevencija jeste redovno pranje ruku sapunom i vodom, upotreba sopstvenog sredstva za jelo i piće, uklanjanje predmeta koji bi mogli biti izvor zaraze (peškiri, papirne maramice i sl.), pokrivanje usta maramicom prilikom kijanja i kašljanja, izbegavanje kontakata sa zaraženom osobom, izolacija i pravovremeno lečenje.

06/12/2017 13:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments