Ovo morate znati o sezonskom gripu!

02/11/2015 14:42

Ovo morate znati o sezonskom gripu!

Kada počne sezona gripa, pominju se određeni načini na koji bi trebalo da se oblačite, šta da jedete i kako da se ponašate kako biste ga izbegli.

Međutim, u svim tim savetima postoje poluistine i mitovi, koje je potrebno objasniti. Ovo je istina o sezonskom gripu i načinu na koji se on (ne) može dobiti:

Kada dođe hladnije vreme potrebno je da se bolje oblačimo – to je istina, jer je veća verovatnoća da se prehladimo. Međutim, izlazak napolje po hladnom vremenu ubrzo nakon pranja kose ne može doprineti da dobijete grip. Naravno, zbog toga možete imati neke druge negativne posledice po zdravlje, kao što su glavobolja ili curenje nosa.

Virus gripa možete dobiti ukoliko udahnete virus koji se može naću u vazduhu zbog nekoga ko je u vašoj okolini zaražen i ko kašlje i kija.

Ovo ne možete izbeći oblačenjem više slojeva odeće, jer hladnoća nije razlog zbog kog dobijamo virus. Grip se može preneti i tokom razgovora, tako što sitne čestice virusa od zaražene osobe dolaze u kontakt sa očima, ustima, nosem… zdrave osobe.

Osim toga, nije moguće sprečiti zarazu gripom povećanom dozom vitamina C. Ne postoje naučni dokazi da je moguće da vitamin C zaštiti vaš organizam od gripa. Jedino što može jeste da ojača vaš imunitet i da vam pomogne da se lakše izborite i brže izlečite od gripa.

Naravno, najbolje je da izbegavate kontakt sa ljudima koji imaju grip, ali ni to nije garancija da se nećete razboleti, jer je virus moguće preneti na drugu osobu čak i pre nego što se pokažu simptomi gripa, odnosno pre kijanja, kašljanja… ali i do sedam dana nakon izlečenja.

02/11/2015 14:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments