Jesenja riznica vitamina
Povezane objave
Kada posle leta počnu da se nižu hladniji dani – sve je više onih koji će se razboleti i čiji imunitet neće izdržati bitku protiv virusa koji vladaju.
Upravo je početkom jeseni važno da se imunitet održi jakim, za šta su vitamini presudni i bez kojih to i nije moguće.
Kada želimo da se zdravo hranimo i unosimo ono što je našem orgnaizmu potrebno i što će mu biti dovoljno da održi zdravlje – uvek je najbolje okrenuti se sezonskim namirnicama.
Bundeva – jesenja riznica vitamina
Bundeva je namirnica koja je baš u ovom periodu godine na trpezama svih gurmana. Od nje se mogu praviti i slatki, ali i slani obroci, a u njenom ukusu uživaju mnogi.
Osim što je veoma ukusa i dostupna u našim predelima, bundeva je veoma zdrava i može biti odličan saveznik u borbi protiv virusa i bakterija koje napadaju naš organizam tokom jeseni.
Bogata je beta-karotenom, zbog čega je bundeva veoma snažan antioksidans, a isti sastojak je ključan u zaštiti oka od katarakte.
Takođe, bundeva obiluje hranljivim i lekovitim sastojcima – bogata je vitamonom A – koji je važan za zdravlje očiju (pogotovo mrežnjače), a s obzirom na to da je bundeva sačinjena 90 odsto od vode – idealna je namirnica i za one koji žele da smršaju, a da se pritom ne ustručavaju od hrane.
Tamnožuta vrsta bundeva ima i specifičnu kiselinu koja deluje protiv kancerogenih ćelija u organizmu, ono što se posebno ističe od sastojaka ove namirnice su svakako i minerali.
Međutim, nije samo “meso” bundeve zdravo i hranljivo – veoma su hranljive i semenke koje sadrže 20 odsto proteina najboljeg kvaliteta, mnogo celuloze koja utiče na pravilno funkcionisanje organa za varenje, ali i kaliju u velikim količinama koji je veoma važan za metabolizam, ravnotežu tečnosti u organizmu, srce, krve sudove i nervni sistem.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*