Kako prepoznati i lečiti anemiju?

19/09/2016 12:44

Kako prepoznati i lečiti anemiju?

Anemija je jedan od zdravstvenih problema koji nastaju zbog nepravilnog načina ishrane i neunošenja dovoljno hranljivih i sastojaka potrebnih telu da normalno funkcioniše.

Problem nastaje kada opadne nivo gvožđa, koje služi da stvara hemoglobin koji je zadužen za prenos kiseonika svim ćelijama.

Gvožđe je veoma važno za normalno funkcionisanje čitavog organizma, a posebno je važan za pravilan razvoj dece, zbog čega je važno unositi ga u dovoljnoj količini.

Najbolji način da se gvožđe unese i apsorbuje jeste kroz pravilnu ishranu, odnosno konzumiranjem namirnica koje su bogate ovim nutrijentom.

Osim što utiče na stvaranje hemoglobina, gvožđe je veoma važno jer služi za stvaranje mioglobina – važnog pigmenta koji mišićima omogućava pohranjivanje energije.

Namirnice bogate gvožđem

Meso: govedina, teletina, jagnjetina, svinjetina, jetra, piletina, ćuretina
Žitarice: semenke, pirinač, musli
Mahunarke: leblebije, pasulj, grašak, sočivo
Zeleno povrće: spanać, brokoli, prokelj, kelj

Kako bi se količina gvožđa koja se nalazi u određenoj hrani što bolje iskoristila, veoma je važno konzumirati i namirnice koje će to pospešiti. Za što bolju apsorpciju gvožđa potrebno je jesti i namirnice koje su bogate vitaminom C, dok je potrebno izbegavati one koje to smanjuju – kao što su kafa, čaj, mleko, jaja, crno vino…

Kako prepoznati anemiju?

Anemija ili manjak gvožđa u organizmu može se veoma lako prepoznati, jer se manifestuje veoma očiglednim simptomima:

– hroničan umor i letargija
– bled tena
– smanjen apetit, odbijanje hrane
– teže dobijanje kilograma
– ubrzano kucanje srca
– lomljivi i meki nokti
– natečen i suv jezik
– slabiji imunitet
– sklonost iritacijama

Anemija kod dece

Jedno od sedam dece uzrasta do dve godine ima neki oblik anemije, zbog čega je veoma važno što pre u ishranu uvrstiti namirnice koje su bogate gvožđem, kako bi se dete pravilno razvijalo.

 

19/09/2016 12:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments