Najčešći uzročnik noćnih mora

31/07/2017 09:59

Najčešći uzročnik noćnih mora

Noćne more, odnosno ružni snovi koji nas teraju da se budimo u toku noći, prema mišljenju stručnjaka mogu biti posledica mnogih stvari i različitih navika u toku dana.

Međutim, kao najčešći uzrok noćnih mora, kako navode naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država, jeste san duži od devet sati dnevno.

Upravo osobe koje spavaju nešto duže od preporučenog proseka sati u toku noći skloniji su noćnim morama, a samim tim i lošijim kvalitetnom sna.

Grupa istraživača sa Univerziteta Oksford, na čelu sa Stefani Rek, obavila je istraživanje u koje je bilo uključeno 846 osoba.

Istraživači su učesnike pitali koliko često su u poslednje dve nedelje imali noćne more i koliko su one bile loše. Kod ispitanika je utvrđeno da noćne more imaju najčešće zbog zabrinutosti da ne bi napravili neki pogrešan korak.

Tako se došlo do zaključka da su stres i zabrinutost pre sna uzrok noćnih mora. Pored toga, utvrđeno je i to da više od devet sati sna pojačava mogućnost noćnih mora.

Rek je istakla kako preiše sna jača fazu REM-a, sna brzog kretanja očiju, a to je period kada ljudi najčešće imaju noćnu moru.

31/07/2017 09:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments