Kako pravilno sedeti?

18/08/2017 12:01

Kako pravilno sedeti?

U današnje vreme sve više vremena provodimo sedeći, bilo na poslu, školskoj klupi ili za računarom. Iako sedenje definitivno nije zdravo, fizioterapeti predlažu kako to činiti pravilno, kako bi nam kičma ostala zdrava.

Pri pravilnom sedenju, stopala treba da se oslanjaju o pod, dok najveći deo butina treba da bude na stolici. Pri samom pisanju, telo treba da bude odmanuto od stola za jednu šaku, a odstojanje očiju i klupe trebalo bi da bude između 35 i 45 centimetara. Podlaktice treba da dodiruju sto, a glava da bude malo nagnuta napred.

Iako korišćenje naslona može da utiče na slabljenje mišića na leđima, sedenje na stolici bez naslona izaziva bolove kako u leđima, tako i u vrati, nbez obzira koliko je držanje pravilno. Fizioterapetu savetuju da je najbolji izbor stolica sa naslonom za struk, jer tada se pruža oslonac donjem delu leđa, a ne samo lopaticama. Što je naslon niži, sedenje je pravilnije i zdravije.

Iako ovi saveti važe u savršenim uslovima, jasno je da to nije uvek realno. Zato, fizioterapeuti savetuju češće ustajanje, šetanje i vežbe za leđa, kako bi sačuvali zdravlje.

18/08/2017 12:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments