Ove namirnice ne smeju da stoje zajedno!

19/05/2016 10:22

Ove namirnice ne smeju da stoje zajedno!

Kada se jedna jabuka pokvari – ona može da utiče na truljenje cele gajbe. Ali čak i zdrava jabuka može da pokvari neko voće – ukoliko se nađu na istom mestu.

Naime, zdrava jabuka u sazrevanju može da pokvari celo “brdo” lubenica! Takođe, ima i drugih kombinacija voća i povrća koje utiču na međusobno truljenje.

Zašto sveže namirnice pored pokvarenih počinju da se kvare?

Prilikom sazrevanja određene namirnice ispuštaju gas etilen – što veoma loše utiče na sveže namirnice koje se nalaze u blizini.

Naravno, postoje namirnice koje su u potpunosti otporne na ovaj gas i jednostavno ne mogu zbog njega da se pokvare. Takve su višnje – koje mogu stajati pored bilo kog voća ili povrća i neće se pokvatiti.

Koje namirnice najviše ugrožavaju druge?

voce povrce

Najviše etilen gasa ispuštaju jabuke, kruške, kajsije, breskve, šljive, banane, mango i kivi, zbog čega utiču na boju, sočnost i kvalitet voća u svojoj blizini.

Od povrća najosetljiviji na etilen gas su krompir (koji mora da se čuva na hladnom i tamnom mestu, kako ne bi počeo prebrzo da klija), ali i grašak, zelena salata, šargarepa, brokoli i špargla.

19/05/2016 10:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments