Ove namirnice ne smeju da stoje zajedno!
Povezane objave
Kada se jedna jabuka pokvari – ona može da utiče na truljenje cele gajbe. Ali čak i zdrava jabuka može da pokvari neko voće – ukoliko se nađu na istom mestu.
Naime, zdrava jabuka u sazrevanju može da pokvari celo “brdo” lubenica! Takođe, ima i drugih kombinacija voća i povrća koje utiču na međusobno truljenje.
Zašto sveže namirnice pored pokvarenih počinju da se kvare?
Prilikom sazrevanja određene namirnice ispuštaju gas etilen – što veoma loše utiče na sveže namirnice koje se nalaze u blizini.
Naravno, postoje namirnice koje su u potpunosti otporne na ovaj gas i jednostavno ne mogu zbog njega da se pokvare. Takve su višnje – koje mogu stajati pored bilo kog voća ili povrća i neće se pokvatiti.
Koje namirnice najviše ugrožavaju druge?
Najviše etilen gasa ispuštaju jabuke, kruške, kajsije, breskve, šljive, banane, mango i kivi, zbog čega utiču na boju, sočnost i kvalitet voća u svojoj blizini.
Od povrća najosetljiviji na etilen gas su krompir (koji mora da se čuva na hladnom i tamnom mestu, kako ne bi počeo prebrzo da klija), ali i grašak, zelena salata, šargarepa, brokoli i špargla.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*