Nikako bez lekova na odmor!

16/06/2017 12:46

Nikako bez lekova na odmor!

Među svim krpicama, rekvizitima za plažu i kremama za sunčanje, u prtljagu za odmor trebalo bi da imate i određene lekove koji bi mogli da vam zatrebaju.

Priručna apoteka za prvu medicinsku pomoć na letovanju mora da sadrži lekove za slučaj povreda ili bolesti kako vam takve situacije ne bi u potpunosti pokvarile odmor.

Šta od lekova poneti na odmor?

Kako ne biste ostali bez nečega što vam je neophodno i kako ne biste morali da brinete da li ćete moći da se na pravi način izborite sa određenim zdravstvevnim problemima koji vam se mogu desiti na odmoru – trebalo bi unapred da se pripremite.

Vaša apoteka za odmor bi trebalo da sadrži lekove u slučaju alergija, stomačnih tegoba, opekotina, ali i povreda – jer su upravo ovo najčešće loše situacije koje mogu da vam se dogode tokom letovanja.

Kod najmlađih je najčešći problem povišena temperatura, zbog čega bi trebalo da kod sebe imate i analgetike, odnosno lekove za obaranje temperature. Najbolje je poneti i sirup ili rektalne supozitorije u slučaju da dete povraća ili zbog nečega drugog ne može da proguta sirup.

Lekovi za povišenu temperaturu su uglavnom na bazi iboprofena ili paracetamola, a ne zaboravite da spakujete i toplomer kako biste mogli da pratite povećanja i snižavanje temperature tela (ukoliko temperatura traje duže od tri dana – potrebno je obratiti se lekaru za pomoć).

tablete lekovi

Svi lekovi u originalnom pakovanju sa uputstvom

Iako je prva mera lečenja tegoba kao što su dijareja i povraćanje nadoknada tečnosti, ipak je u težim slučajevima potrebna i pomoć lekova. Povraćanje i dijareja na odmoru mogu biti uzrokovane različitim stvarima, kao što su trovanje hranom, virusna infekcija, sunčanica ili bakteriološki neispravna voda.

Sredstva za rehidraciju su dostupna u vidu praška za rastvaranje ili gotovih rehidracionih napitaka. Kod ovih tegoba u terapiju bi trebalo da se uključi i probiotik, koji se preporučuje i preventivno nekoliko dana pre puta i tokom celog odmora.

Povrede i alergije

Pored povišene temperature ili stomačnih tegoba, na odmoru su česte i alergije, ali i povrede. Kada je reč o nekim manjim povredama najvažnije je da se krvarenje zaustavi što pre – pritiskom na ranu, zatim je povredu potrebno očistiti tropostotnim hidrogenom ili povidom jodom i očišćenu ranu zaštititi od povreda flasterom.

Najbolje bi bilo da uz sebe na odmoru imate i neke preparate koji vam mogu pomoći prilikom ublažavanja lokalnog crvenila i svraba, ali i sistemske antihistaminike – jer je upravo tokom leta povećan broj alergijskih reakcija (pogotovo ako se nalazite na mestu na kom do sada niste bili).

U slučaju respiratornih infekcija, problema sa mokrenjem, većih kožnih infekcija, na letovanju ipak najbolje potržiti lekarski savet, a ukoliko bolujete od neke hronične bolesti, na putovanju je najvažnije da imate dovoljno redovne terapije.

16/06/2017 12:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments