Namirnice za jačanje imuniteta

14/12/2015 14:54

Namirnice za jačanje imuniteta

Na imunitet mogu negativno uticati nečist vazduh, loša ishrana, stres kojem smo izloženi svakodnevno, manjak sna i još mnogo toga.

Snažan imunitet je preduslov za zdravlje i jedino se tako možemo odbraniti od bolesti. Ali kako održati jak imunitet i šta je potrebno za njegovo jačanje?

Postoji jednostavan način da pomognemo svom organizmu da izgradi i održi jak imunitet, a dovoljno je samo uneti određene promene u svakodnevnu ishranu. Uvek najbolje rešenje za zdravstvene probleme daje priroda!

Zahvaljujući ovim namirnicama moguće je brzo i lako ojačati imunitet i odbraniti se od svih mogućih bolesti:

Spanać

Spanać u sebi sadrži veliki broj vitamina – vitamin A, B2, B6, C, K, E, a upravo su oni zaslužni za održavanje imuniteta. Osim toga, spanać je odličan i kao antioksidant, a sadrži i fitonutrijente, proteine, omega-3 masne kiseline i kalciju.

Ukoliko bi ova namirnica bila deo bar jednog vašeg obroka dnevno, ne biste morali da previše brinete o svom zdravlju.

Orah

Samo jedna šaka oraha dnevno je sasvim dovoljna da se održi jak imunitet. Orah se “brine” o zdravlju našeg mozda i srca, a prema nekim istraživanjima, on pomaže i pri usporavanju razvoja Alchajmerove i Parkinsove bolesti.

S obzirom na to da nije potrebna velika količina oraha dnevno, dovoljno je da između obroka pojedete nekoliko oraha, kada osetite potrebu za grickanjem.

Grašak

peas-16803_640Grašak se sastoji od velike količine vitamina B, kalcijuma, kalijuma i folne kiseline, a leptin – sadržaj koji se takođe nalazi u grašku, pomaže pri smanjenju apetita, što je veoma značajno prilikom skidanja viška kilograma.

Osim što može biti deo dobre i zdrave dijete, grašak pomaže i u snižavanju krvnog pritiska, a dobar je i u prevenciji od moždanog udara. Svi sastojci koji se nalaze u grašku dobri su i za zdravlje mozga i kože.

Borovnica

Svojim sadržajem, borovnice mogu biti odlično oružje u borbi protiv različitih bolesti, kao što su karcinomi, dijabetes, srčane bolesti, čirevi na želucu, visok krvni pritisak. Borovnice se sastoje od fitohemikalija, flavonoida i vlakana, zahvaljujući čemu uspešno snižavaju loš holesterol u organizmu.

Borovnice bi najbolje bilo jesti u svežem stanju kao slatkiše, a mogu biti i deo omiljenih dezerata.

Kupus

Kupus u velikoj meri sadži vitamin C i glutamin, koji pomažu u jačanju imuniteta. Baš kada je potrebno ojačati imunitet – u zimskom periodu, kupus je dostupan i veoma je jeftin, jer je to njegova sezona u godini.

Ova namirnica može bio deo glavnog jela, a može se jesti i kao salata. Važno je da se tokom zimskih meseci konzumira u što većoj količini, kako bi se osigurao jak imunitet kada je to najvažnije.

Bademi

Kao i orah, i bademi su važni za očuvanje imuniteta, a dovoljno je pojesti samo jednu šaku dnevno kako bi se ostvarilo pozitivno dejstvo ove namirnice. Samo jedna šaka badema dovoljna je da se pokrije skoro 50 odsto dnevne potrebe koju organizam ima za vitaminom E, koji utiče na jačanje imuniteta.

Bademi su dobri i u borbi protiv stresa, jer sadrže B vitamine – riboflavin i niacin koji pomažu telu da se što bolje oporavi od stresa koji je doživeo.

14/12/2015 14:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments