Ovo su sigurni znaci da vam fali kalijuma u organizmu

30/08/2016 16:13

Ovo su sigurni znaci da vam fali kalijuma u organizmu

Naše telo “zna” kako da odreaguje na određene promene, pogotovo kada je u pitanju neki problem, a na nama je da “pročitamo” te znake i na vreme reagujemo.

Naime, određeni simptomi koje prepoznajemo, ali ne znamo uvek šta znače, mogu biti odraz nedostatka određenih supstanci koje su potrebne organizmu kako bi pravilno funkcionisao.

Evo na koji način vam telo govori da mu je potrebno više kalijuma, koji je po zastupljenosti treći mineral u ljudskom telu, a omogućava pravilno funkcionisanje mišića, kao i izbacivanje toksina i transport hranljivih materija do ćelija.

Neprestana žeđ

Ma koliko čaša vode u toku dana popili, konstantno osećat žeđ? Osim toga, imate i poteškoće sa mokrenjem? To je način da vam telo pokaže da mu je potrebno više kalijuma.

Osećaj hroničnog umora

Ako stalno osećate umor i jednostavno ste tromi iako ste se odmorili i naspavali – to samo znači da vam nedostaje kalijuma i čim izbalansirate količinu ovog minerala u organizmu osećaćete se bolje.

Osećaj umora i loša koncentracija mogu biti posledica manjka kalijuma

Osećaj umora i loša koncentracija mogu biti posledica manjka kalijuma

Loša koncentracija

Naše telo ne može da funkcioniše pravilno ukoliko nema dovolju količinu svih njemu potrebnih supstanci, a ako mu fali kalijuma – to će sigurno uticati na neurološku aktivnost, pa će se ovo manifestovati kao poteškoća sa koncentracijom, stalna zbunjenost i slično.

Grčevi u stomaku

Ukoliko stalno imate grčeve to znači da vam creva ne rade kako treba, a kako biste ovo otklonili potrebno je da unosite više kalijuma koji pomaže da digestivni trakt, koji je povezan sa neuronima, počne normalno da funkcioniše.

Nepravilan rad srca

Ljudi kojima hronično fali kalijuma u organizmu neretko pate od preskakanja ili neujednačenog rada srca, jer kalijum direktno utiče na srce, odnosno na krvni pritisak od kog i zavisi rad srca.

Pročitajte i: Ovako vam telo pokazuje da mu fali cink – nemojte ignorisati!

Kako nadoknaditi nedostatak kalijuma u organizmu?

Velika količina kalijuma se nalazi u velikom broju namirnica, a njihovim konzumiranjem ćete osigurati sebi pravilan i siguran unos ovog minerala u telo.

Ovo su namirnice koje u sebi sadrže visok nivo kalijuma:

Beli pasulj

Beli pasulj je jedna od namirnica koja sadrži najviši nivo kalijuma. Od njega možete napraviti čorbu ili ga poslužiti kao prilog. Samo 90 grama ove namirnice sadrži 502 miligrama kalijuma.

Kartoffeln

Slatki batat krompir

Jedna od veoma neobičnih namirnica je slatki batat krompir koji je kod nas poznat od nedavno. Naime, ova namirnica zanimljivog ukusa puna je vitamina, a pored toga sadrži čak 542 miligrama kalijuma u jednoj porciji.

Spanać

spanac smoothie

Postoji mnogo načina na koje možete pripremiti spanać, a dovoljno je da pojedete samo 220 grama i na taj način unesete u sebe 839 miligrama kalijuma.

Avokado

Uživajte u ovoj egzotičnoj namirnici, jer svaki avokado u sebi ima 487 miligrama kalijuma, što obezbeđuje više nego dovoljnu količinu ovog minerala našem organizmu.

avokado

Jogurt

Jogurt je jedan od omiljenih napitaka mnogih ljudi, pogotovo uz doručak. Svi koji ga konzumiraju redovno na svakih 250 mililitara unesu 579 miligrama kalijuma.

Banane

Banane su veoma zdrave i omiljeno su voće mnogih, što je potpuno razumljivo, kako zbog njihovog ukusa, tako i zbog visokog sadržaja mnogih hranljivih i zdravih sastojaka, među kojima je i kalijum.

30/08/2016 16:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments