7 činjenica o psima koje sigurno niste znali

03/01/2018 15:49

7 činjenica o psima koje sigurno niste znali

Psi su sa nama već vekovima, a iako su isprva služili za lov, danas, oni su čovekov najbolji prijatelj. U nastavku otkrijte neke fascinantne činjenice o ovim krznenim ljubimcima.

1. Najveći “pseći fan”

Kubla Khan je čovek koji je u istoriji imao najviše pasa. Kubla je, naime, bio ponosni vlasnik pet hiljada mastifa.

2. Ljubomora

Studija iz 2008. godine pokazala je da psi mogu da osete ljubomoru. Naime, u istraživanju jedna grupa pasa dobijala je nagradu, a druga nije. Razume se, ona grupa koja nije bila nagrađena bila je iziritirana i nervozna kada je videla da neki psi dobijaju nagradu.

3. Sram

Iako možda verujete u to da, ukoliko kudite svog ljubimca kada uradi nešto pogrešno, on shvata da je pogrešio, prava istina jeste da psi nemaju osećaj krivice. Dakle, one “pseće” oči i spuštene uši reakcija su na vaš ton i prekor.

4. Pseći doktori

Studije su pokazale da psi mogu da predvide epileptični napad čak i do 45 minuta pre nego što se on desi. Nije poznato kako to osete, a neke teorije tvrde da je u pitanju nepoznat miris i oku neprimetna promena ponašanja osobe pred sam napad epilepsije.

5. Ilegalni psi

U Iranu, prodaja i kupovina pasa je ilegalna. Iranski parlament je stavila zabranu na vlasništvo pasa, smatrajući da je u pitanju “vulgarna zapadna vrednost”.

6. Najstariji pas

Najstariji zabeleženi pas bio je australijski ovčarski pas po imenu Bluji koji je uginuo sa 29 godina i 5 meseci. Prevodeći to u ljudske godine ( x 7), Bluji je imao 160 godina kada je uginuo.

7. Najveći ljubitelji pasa

SAD je zemlja koja ima najveću populaciju pasa na svetu, a na drugom mestu je Francuska.

03/01/2018 15:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments