Antarktik je pre 90 miliona godina bio prekriven tropskim šumama

19/04/2020 16:04

Antarktik je pre 90 miliona godina  bio prekriven tropskim šumama

Antarktik, koji je trenutno prekriven polarnim ledom, je bio regija sa tropskim i vlažnim šumama i prosečnim godišnjim temperaturama od oko 12 stepeni Celzijusa.

Grupa naučnika je objavila da je našla dokaze po kojima je Južni pol imao umerenu temperaturu pre 90 miliona godina. Rezultati istraživanja, objavljeni u žurnalu Nature, se baziraju na uzorcima tla o kojima se misli da datiraju iz perioda srednje krede, pre 115-80 miliona godina.

Grupa sačinjena od naučnika iz Velike Britanije i Nemačke je objavila da analiza sačuvanog korenja i ostataka biljaka iz tla, ukazuje na to da je svet u to vreme bio topliji nego što se ranije mislilo.

Naučnici su analizirali ledeno jezgro koje su izvukli sa dna mora blizu ostrva Pine i lednika Thvaites na zapadnom Antarktiku. Stručnjaci su otkrili šumsko tlo koje je dobro očuvano i u kome su našli polen biljaka, spore, gustu mrežu korenja i ostatke biljaka sa cvećem.

Brojni ostaci biljaka ukazuju na činjenicu da je pre 93 do 83 miliona godina, obala Zapadnog Antarktika bila močvarni pejzaž u kome su rasle tropske šume, slične onima koje se danas nalaze na Južnom Ostrvu u Novom Zelandu.

Da bi se razumelo kako je izgledala klima tog vremena, naučnici su procenjivali uslove koji bi bili odgovarajući za biljke pronađene u uzorcima tla.

Simulacije su pokazale da su letnje temperature bile 19 stepeni Celzijusa, dok su temperature reka i močvara dostizale 20 stepeni Celzijusa.

Količina i intenzitet padavina u to vreme na Zapadnom Antarktiku su bile slične sa onima uočenim u današnjem Velsu, navode stručnjaci.

Pronalasci istovremeno ukazuju na to da je nivo ugljen-dioksida u atmosferi bio veći od onog koji je karakterističan za srednju kredu, period koji se smatra erom dinosaurusa.

Istraživači treba da analiziraju šta je uticalo na hlađenje klime toliko da se formira polarna kapa na Antarktiku. Do sada se nije došlo do odgovarajućeg odgovora.

19/04/2020 16:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments