Zašto se suncokreti okreću prema Suncu?

23/08/2016 10:32

Zašto se suncokreti okreću prema Suncu?

Jedna od zanimljivijih prirodnih fenomena jeste i to kako suncokreti prate pomeranje Sunca i okreću se za njim. Nauka je konačno dala odgovor na pitanje – kako i zašto se to dešava.

Zanimljivo je i to da se ne okreću svi suncokreti za Suncem, nego samo mladi cvetovi, dok se oni koji dostignu zrelost okreću samo ka istoku.

Naučnici su se bavili ovim prirodnim fenomenom i došli su do zaključka – kako i zašto su suncokreti dobili svoje ime.

Okretanje biljke prema Suncu naziva se heliotropizam, koji je svojstven mladim biljkama. Potreba za pomeranjem i praćenjem Sunca objašnjava se cirkardijalnim ritmom – promenom u ponašanju koja je vezana za unutrašnji sat koji imaju ljudi, a koja prati ciklus od 24 časa.

Promenom pozicije, odnosno pomeranjem svog cveta, biljke postaju privlačnije pčelama koje u većoj meri “svraćaju” na ove biljke.

suncokret i pcela

Suncokreti su “pod lupom” naučnika od 1898. godine, od kada oni pokušavaju da shvate zašto suncokreti dan započinju okrenuti ka istoku, tokom dana se okreću ka zapadu, da bi u toku noći ponovo zauzeli početnu poziciju – okrenuti ka istoku.

Eksperimenti koje su naučnici sprovodili uključivali su privezivanje suncokreta tako da oni ne mogu da se pomeraju, postavljanje biljaka u posude koje su na početku dana bile okrenute ka zapadu i slično, a sve sa ciljem da se proveri da li je suncokretima “urođeno” da se kreću prema predodređenom rasporedu i da li je zaista u pitanju “biološki sat” koji ove biljke tera da se pomeraju uvek na isti način – od istoka ka zapadu?

Prilikom eksperimentisanja, naučnici su stavljali biljke i u laboratoriju sa fiksiranim veštačkim svetlom, nakon čega su uvideli da se biljke pomeraju napred-nazad. Osim toga, napravili su i veštačko svetlo koje se okreće od istoka ka zapadu i primetili da su suncokreti uspeli da usklade svoje pokrete sa pomeranjem svetla u okviru 24 sata, ali ne i u okviru 30 časova. Ovo je bio jasan dokaz da suncokretima “dnevni ritual” traje 24 časa.

polje suncokreta

Zbog čega se suncokreti okreću prema Suncu?

Kada su shvatili na koji način se pokreću, naučnici su se zapitali i zašto to rade? Otkriveno je da jedna strana stabljike, u zavisnosti od doba dana, raste brže od druge strane, što uzrokuje da biljka njiše svojim cvetom, a takav način rasta je drugačiji od redovnog rasta suncokreta i javlja se na dnevnoj bazi u ciklusu od 24 sata.

Ovo je veoma važno za suncokrete, jer je tokom eksperimenta dokazano da su one biljke koje su bile okrenute od Sunca imale za 10 odsto manje listove od proseka, a oni koji su bili okrenuti ujutru ka Suncu – privukli su pet puta više pčela od onih koji su bili veštački okrenuti ka zapadu.

23/08/2016 10:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments