Da li i dalje postoje idoli?

17/07/2020 14:14

Da li i dalje postoje idoli?

Čekam nestrpljivo pola sata pre početka Tobogana, da mi baba slučajno ne sedne u fotelju najbližu TV prijemniku. Trepti mi srce na prve aplauze i željnom iščekivanju…kakvu će savršenu odevnu kombinaciju imati? šta će prvo reći? … uvek izlazi sa širokim osmehom…tako ću jednom i ja…bolje da počnem  uvek da se smejem da mi pređe u naviku.

Da li današnji klinci imaju idole? I kako ih definišu?

Idol je vezan za period odrastanja kada mlada osoba priželjkuje određeni model ponašanja i stil življenja. Kada sanja da bude kao njegov miljenik i trudi se da usvoji njegov način ponašanja. Nekad to deluje šašavo.

Možda se više ne koristi reč idol ili se pojam ne vezuje za osobu ali verujemo da uzor, model, zamisao i nadu ne briše ni vreme ni napredovanje ljudske rase.

Naši idoli su pevali, igrali, bili voljeni i cenjeni, uglavnom globalno popularni ali potajno smo se divili i onim u kući koji su nas ljubili u čelo pre i posle posla, poklanjali nam čokoladu za ocenu 5 kad dobijemo u školi i najglasnije navijali na školskom turniru.

Idol može da se razvije u širok pojam. Ono čemu se divimo i ono čemu težimo. Nove generacije su izgleda usmerene na sebe. Oni su sami svoji Idoli. Ili nam se čini ili je možda ranije bilo manje idola te su bili više obožavani. Sad ih ima više ili sam fenomen nije toliko popularan. 

Svaka generacija ima svoje idole, ljudi ima sve više na svetu i sve poprima novu širu dimenziju i raznolikost. Kao što svaka generacija ima svoju fenomenologiju i razvoj ljudskog društva donosi promene koje prethodni svet ne može razumeti koliko oni sami. Sve raste i razvija se pa možda i pojam idola.

17/07/2020 14:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments