Kako je nastala košarka?

15/09/2017 16:23

Kako je nastala košarka?

U čast na sjajan uspeh naših košarkaša na ovogodišnjem Eurobasketu i u želji da nastave sa pobedama, osvrćemo se na istoriju ovog popularnog sporta.

U decemrbu 1891. godine, kanadski lekar Džejms Naismit, na tadašnjem Univerzitetu MekGil (današnji Springfild Univerzitet), osmislio je novu sportsku igru, sa namerom da tokom zime učenici ipak ostanu u kondiciji.

kosarka 2

Igra je bila zapravo spoj nekoliko sportova, sa vrlo jednsotavnim pravilima. Postavio je koš na visinu od 3,05 metara, ali je tada, on imao čvrsto dno, a ne mrežicu, kao koševi danas. Stoga, s svakim davanjem koša, lopta je morala da bude vađena iz nepropusnog dna. Ova nova igra ličila je na rukomet, a vremenom pravila su se menjala.

Prva službena košarkaška utakmica odigrana je u gimnaziji YMCA 1892. godine- devet igrača suočilo se iz svakog tima, na duplo manjem terenu nego što se danas koristi. Inače, samo ime “basketball” (koš-lopta) dao je Naismitov učenik.

Prva ženska košarka počela je 1892. godine, kada je profesorica fizičkog Senda Bereson, prilagodila Naismitova pravila.

Košarka se isprva igrala sa fudbalskom loptom, a prve lopte pravljene za ovaj sport bile su smeđe boje. Taj trend se zadržao do 20. veka, kada je Paul Toni Hinkl, uveo i današnju standardnu- narandžastu.

Odbacivanje lopte od podloge nije bilo predviđeno prvim pravilima. Tada, pravila su uključivala dodavanje lopte odbacivanjem o podlogu. Takozvani dribling slučajno je nastao tokom jedne utakmice i prihvaćen je kao validan. Tek pedesetih godina prošlog veka, odbacivanje lopte o podlogu postalo je sastavni deo košarkaške igre.

Inače, Amerikanci su pored košarke, osmislili i odbojku, netbol te lakros.

15/09/2017 16:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments