Kako je nastala pesma “Happy birthday to you”?

05/02/2018 14:35

Kako je nastala pesma “Happy birthday to you”?

Prava na pesmu kupio je “Warner Music”, ali ko je osmislio ovu pesmu zapravo?

Pesma “Happy birthday to yoz” ušla je 1998. godine u Ginisovu knjigu rekorda kao najprepoznatljivija pesma u engleskom jeziku. Pesma je u privatnom vlasništvu kompanije “Warner Music”, ali kako je oan nastala?

Istorijat pesme “Happy birthday to you”

Ova pesma nastala je iz pesme “Good Morning to All” koja je tradicionalno pripisivana sestrama Peti i Mildred Džej Hil iz 1893. godine. Međutim, postoje sumnje u istinitost ovog podatka.

Peti Hil bila je direktorka vrtića u Kentakiju, a osmišljavala je razne metode vapitanja, zajedno sa sestrom Milderd, pijanistkinjom i kompozitorom.

Sestre su počele da koriste pesmu “Good Mornig to All” (Dobro jutro svima), jer su smatrale da je laka za pevanje.

Kombinacija melodije i teksta pesme “Happy birthday to you” pojavila se 1912. godine u štampanom izdanju i od tada se koristi.

Ranije, nikome nije pripisivano pravo na ovu pesmu, niti je iko priznao da ju je osmislio. Sve do 1988. godine, kada je kompanija Warner/Chappel Music kupila prava na pesmu, u vrednosti od 25 miliona dolara.

Ova prava ističu tek 2030. godine. Uz to, ova pesma je postala i melodija koja je donela najviše novca, a procenjuje se da je u pitanju cifra od 50 miliona dolara. U Evropsko Uniji, prava na pesmu istekla su prošle godine.

05/02/2018 14:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments