Koja životinja spava najduže?

09/02/2016 17:48

Koja životinja spava najduže?

Poznato je da medvedi spavaju zimski san, da postoje neke životinje koje su više lenje od drugih – pa više vremena provedu “odmarajući”, nego što su budne i aktivne.

Naravno, sve životinje moraju da spavaju kako bi se odmorile, ali nekim vrstama je potrebno više sna nego drugim.

Koja životinja najviše vremena provede spavajući?

Ako imate mačku za kućnog ljubimca, možete primetiti da se one mnogo manje igraju i šetaju, nego što spavaju. Gde god nađu zgodno mesto – one se nameste i spavaju. U toku dana mogu provesti i 11-12 sati spavajući.

Međutim, one nisu jedine koje vole pola dana da provedu spavajući. Veverice u toku dana spavaju i do 13 sati, a ostatak vremena provode u potrazi za hranom i jedući istu.

Još veća spavalica od veverice je – hrčak koji može da spava i 14 sati. Oni koji imaju upravo ove životinje za kućne ljubimce, znaju da hrčak malo trčkara po svom kavezu – i onda obavezno odspava malo. I tako u krug.

Sa velikom titulom ide i veliki broj sati za spavanje u toku dana – tako je bar slučaj sa kraljem životinja, lavom. On može da spava od 14 do 16 sati dnevno.

Međutim, ima životinja koje spavaju i duže od lavova. Lemuri provedu 16 sati dnevno u dubokom snu, dok je oposumima i armadilima dovoljno da budu budni pet sati dnevno.

Lenjivac, kao što mu i ime kaže, nije baš najaktivniji u životinjskom svetu, a kako bi opravdao svoje ime – on spava 20 sati dnevno. Međutim, u ovome ga pobeđuje koala – koja je najčešće samo dva sata budna u toku dana.

koala-1100469_640

Šampion u spavanju

Čak i pored svih nabrojanih životinja koje mogu da spavaju od pola do gotovo celog dana – svakog dana, ni jedna od njih nije šampion u spavanju.

U brzini kretanja sigurno ne bi pobedila veliki broj životinjskih vrsta, ali kada je dužina spavanja u pitanju u tome je nepobediv – puž!

gastropoda-1086904_640

Puževima je dovoljno da budu sluzavi i vlažni, kako bi ostali živi, a sve ostalo im je manje bitno. Tako se neka vrsta puževa “snašla”, pa zakopavanjem u zemlju, koja je pogodnog kvaliteta, oni mogu da održavaju sluzavost svog tela a da ništa ne rade.

Upravo na ovaj način puževi mogu da spavaju i do tri i po godine! Kada su pod zemljom oni su u stanju hibernacije – kada se ne troše, pa im hrana nije ni potrebna.

Puževi inače ne spavaju toliko dugo, ali ipak po vremenu koje redovno provode spavajući ipak pobeđuju druge životinje, jer njihov san najčešće traje – oko nedelju dana!

09/02/2016 17:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments