Ovako daltonisti vide svet!

19/09/2016 10:37

Ovako daltonisti vide svet!

Poznato je da daltonisti nemaju mogućnost raspoznavanja boja, odnosno oni ih vide drugačije, a najveći problem im je definisanje i prepoznavanje nijansi.

Postoji više vrsta daltonizma, a najređa je ona zbog koje osoba ne može da vidi ni jednu boju. Ostali vidovi daltonizma ogledaju se u tome što osoba ne može da prepozna određene nijanse boja ili ne raspoznaje određene boje.

Ova pojava dešava se najčešće kao posledica naslednih uslova i mogućnosti da se stekne tokom bolesti ili nesreća. Ovaj nedostatak može biti suptilan i neprimetan, ali može voditi i ka velikim problemima, pogotovo kod ljudi koji imaju poteškoća da raspoznaju crvenu i zelenu boju.

Kako vidimo boje?

Mi boje vidimo kroz obradu slike putem mrežnjače – tankog sloja od dva tipa ćelija osetljivih na svetlost u zadnjem delu oka: štapića koji pomažu da se detektuje slika u uslovima slabog osvetljenja i čunjićča koji rade na dnevnom svetlu i koji su odgovorni za razlikovanje boja.

S obzirom na to da je boja fizičko svojstvo svetlosti – svaka boja ima drugačiju talasnu dužinu i to se lako vidi kada se svetlost prelama kroz prizmu, s tim što ljudske ćelije čunjića mogu videti samo crveno, zeleno i plavo osvetljenje.

Mi boje zapravo vidimo mozgom, gde se interpretiraju signali koji dolaze iz mrežnjače i gde se stvaraju percepcije različitih boja. Ako žuta svetlost svetli u pravcu oka – tada se aktiviraju zeleni i crveni čunjići, jer je žuta boja blizu obe ove boje i mi vidimo žutu boju. Isto žutu boju vidimo kada se zelena i crvena boja preklope.

Međutim, daltonisti ne vide boje na ovaj način. S obzirom na to da je daltonizam nedostatak gena koji daje istrukcije ćelijama štapića zbog čega boje ne mogu da se percipiraju onakve kakve zaista jesu. Ovi geni su otkriveni na X hromozomu – zbog čega se generalno pojavljuje kod muškaraca kao genetsko nasleđe, ali i žene mogu imati ovaj nedostatak – ukoliko je prisutan na oba X hromozoma.

boje-daltonizam

Daltonizam se najčešće javlja kao deuteranomalija – abnormalnost zelenog čunjića, kada žuta i zelena izgledaju kao crvena i zbog toga se teško razlikuju ljubičasta i plava boja.

Kada osobe ne mogu da razlikuju plavu i žutu boju – što je prilično retka pojava – to znači da plavi čunjići apsolutno izostaju ili imaju ograničenu funkciju, pa se plava pojavljuje kao zelena, dok žuta postaje ljubičasta ili svetlosiva.

Najteži oblik daltonizma je monohromazija kada nijedni čunjići ne rade i osobe koje pate od ovog oblika daltonizma vide samo crnu, belu i sivu boju.

Iako se stručnjaci aktivno bave istraživanjem daltonizma, još uvek ne postoji način da se ovaj nedostatak ispravi niti izleči, ali je dobro da ne može ni da se pogoršava vremenom.

Pogledajte kako daltonistima izgleda svet:

19/09/2016 10:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments