Fosili pronađeni u Bugarskoj ukazuju na to da je Homo sapiens stigao u Evropu ranije nego što se mislilo!

28/05/2020 13:46

Fosili pronađeni u Bugarskoj ukazuju na to da je Homo sapiens stigao u Evropu ranije nego što se mislilo!

Fosilizovane kosti i jedan kutnjak koji su pronađeni u Bugarskoj, stari oko 45.000 godina, ukazuju na to da je populacija Homo sapiensa stigla u Evropu ranije nego što se do sada mislilo.

DNK koji je izolovan iz pet pronađenih fosila u jednoj pećini u Bugarskoj je pokazao da je reč o fosilima modernog Homo sapiensa.

Ovaj dokaz je rešio raspravu o identitetu vrste koja je na ovom nalazištu ostavila niz artefakata, od kojih su neki od kamena, kostiju i zuba pećinskog medveda. Tako da je utvrđeno da je naša vrsta naseljavala ovu pećinu, a ne neandertalci.

Ovim istraživanjem je utvrđeno da je naša vrsta kročila na tlo Evrope hiljadama godina ranije nego što se verovalo.

Ovi ostaci su stari između 43.000 i 46.000 godina, dok su pronađeni artefakti stari oko 47.000 godina.

U to vreme su neandertalci već naseljavali tlo Starog kontinenta stotinama godina unazad.

Kako navode stručnjaci, ove dve vrste su živele paralelno na tlu Evrope oko 8.000 godina pre nego što su neandertalci isčezli.

Vodi se rasprava i o tome šta je uticalo na nestanak neandertalaca, a jedna od teorija govori o tome da ih je Homo sapiens istrebio nakon godina interakcija, među kojima spada i mešanje vrsta, što je ostavilo trag u ljudskom genomu.

Ostaci životinjskog porekla su osvetlili način na koji su lovljeni pećinski medvedi, bizoni, divlji jeleni, konji, hijene i lavovi.

Među pronađenim artefaktima se nalazi i jedna ogrlica od zuba mamuta, kao i privesci od medveđih zuba. Ovi privesci su jako slični nekim privescima pronađenim na Zapadu Evrope koje su izrađivali neandertalci, što ukazuje na činjenicu da su neandertalci preuzeli deo kulture Homo sapiensa.

28/05/2020 13:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments