Kada je koja planeta Sunčevog sistema otkrivena?

18/01/2021 14:20

Kada je koja planeta Sunčevog sistema otkrivena?

Svi znamo da se naš Sunčevi sistem sastoji od osam planeta (Plutonu je status promenjen 2006.godine) i naravno znamo raspored po kojem su “poslagane” u svemiru. A znate li kada je koja planeta otkrivena?

Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i do 2006. i Pluton… Ovo je redosled planeta u našem Sunčevom sistemu. A kada je koja planeta otkrivena?

Hronologija otkrivanja planeta u Sunčevom sistemu

Merkur

Najbliža planeta Suncu i samo malo veća od Meseca. Za njega se zna od drevnih vremena, a ime je dobio po glasniku rismkih bolova.

Venera

Druga planeta sunčevog sistema na kojoj je atmosfera toksična. I za nju se zna od drevnih vremena,  a ime je dobila po rimskoj boginji lepote i ljubavi.

Mars

Za Mars se takođe zna od vajkada, a ime je dobio po rimskom bogu rata.

Jupiter

Jupiter je bio rimski gospodar svih bogova i za ovu planetu se znalo još u drevno vreme.

Saturn

Galileo Galilej je tokom 1600-ih prvi studirao Saturn uz pomoć teleskopa, ali je mislio da je u pitanju objekat sa tri dela. Tek 40 godina kasnije, Kristijan Hajgens je pretpostavio da Saturn ima prstenje. Saturn je dobio ime po rimskom bogu agrikulture.

Uran

Uran je 1781. godine otkrio Vilijam Heršel (koji je mislio da je zvezda), a ime je dobio po personifikaciji raja iz drevnoh mita.

Neptun

Neptun, rimski bog vode, otkriven je uz pomoć matematike, pre nego što je detektovan. To je učinio Aleksis Bouvard, kada je sugerisao da na neregularnosti u orbiti Urana utiče drugo nebesko telo.

 

18/01/2021 14:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments