Kako izgleda najlepša novčanica na svetu

26/04/2016 15:26

Kako izgleda najlepša novčanica na svetu

Nećete verovati, ali postoji nagrada za sve. Novčanica od pet novozelandskih dolara je u utorak dobila nagradu za „Novčanicu godine“ za 2015. godinu, pobedivši 19 nominovanih novčanica iz brojnih država sveta.

Nagradu je dodelilo Međunarodno društvo za novčanice (IBNS), organizacija posvećena proučavanju i prikupljanju novčanica. Da, verovali ili ne, postoji takvo društvo.

Pored novozelandske novčanice od 5 dolara, među nominovanima su se našli švedska novčanica od 20 kruna, ruska novčanica od 100 rublji, kazahstanska novčanica od 20.000 tengi i škotska novčanica od 5 funti.

novcanica novi zeland 2

novcanica novi zeland 1

Biće da je u odluci presudio pingvin. Barem tako mislimo. Na novčanici dominira narandžasta boja. Sa jedne strane se nalazi planinar ser Edmund Hilari, jedan od prvih ljudi koju su se popeli na Mont Everest. Sa druge strane se nalazi žutooki pingvin (poznat i kao hoiho) koji naseljava subarktičko ostrvo Kambel.

U svakom slučaju, lokalnim stanovnicima se mnogo više dopada ova novnčanica nego australijska novčanica od 5 dolara koju su oštro iskritikovali.

Guverner Rezervne banke Novog Zelanda, Geof Baskand, rekao je da je ceo Novi Zeland ponosan na nove novčanice, naročito na novčanicu od pet dolara koja je dobila međunarodnu nagradu. On je naveo da je novčanica prilično bezbedna od falsifikovanja, a opet jako lepo dočarava istoriju, kulturu i nasleđe Novog Zelanda.

Ova novčanica je objavljena u sklopu novozelandske inicijative „Sjajniji novac“, pri čemu su novčanice od 5 dolara i 10 dolara u cirkulaciji od oktobra 2015. godine, dok će novčanice od 20, 50 i 100 dolara biti dostupne tek od 16. maja.

Naravno, Novozelanđani ne treba da preuzmu sve pohvale. Seriju novčanica je zapravo dizajnirala i odštampala kanadska kompanija iz Otave.

26/04/2016 15:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments