Kako se pravi čokolada?

13/07/2018 16:45

Kako se pravi čokolada?

Da li ste se nekad zapitali kako nastaje omiljeni slatkiš – čokolada?

Reč je o drevnoj tehnici.

Po receptu Maja

Drevni narodi Maje, Asteci i Tolteci gajili su kakao pre više od 3.000 godina. Ova poslastica, posmatrana je kao “hrana bogova”. Naime, tradicija pravljenja čokolade potiče iz sveta Maja. Što znači da, čokolada vodi poreklo sa prostora današnje Gvatemale, Hondurasa, Meksika i El Salvadora.

Pogledajte i: 6 najskupljih čokolada na svetu

Kakao kao sredstvo plaćanja

Nekada su zrna kakaoa korišćena kao novac. Ova biljka cenjena je zbog značajnih medicinskih karakteristika. Proces pripreme toplog napitka započinjao je pečenjem zrna, koja su zatim mlevena i kuvana. Dobijalo se gorko piće, koje se služilo u verskim ceremonijama, u slavu Ek Čua – majanskog boga i zaštitnika useva kakaoa.

S dolaskom španskih osvajača u 16. veku, ovom napitku su dodati šećer i mleko.

Čokolada je naravno, na kraju pronašla i svoj put u Evropu, pa je tako 1585. godine, Španija primila prvu isporuku zrna kakaoa.

Pogledajte i: Najslađe činjenice o čokoladi

Drevna majanska tradicija izmešala se sa španskim uticajima. Međutim, nekoliko tradicionalnih zanatlija u Gvatemali, i dalje koristi staru tehniku pravljenja čokolade.

Proces pripreme traje četiri dana. Zrna kakaoa se prvo suše, zatim peku, ljušte i melju rukama, uz pomoć tradicionalnog kamena poznatog kao metate.

Čokolada se pravi na specijalnoj podlozi petate.

Evo kako izgleda drevna tehnika pravljenja čokolade.

13/07/2018 16:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments