Kit-ajkula može živeti jako dugo

13/04/2020 09:43

Kit-ajkula može živeti jako dugo

Naučnici su po prvi put računali realne godine kit-ajkula, pomoću supstance koja se formirala u atmosferi u toku testiranja atomskih bombi pedesetih godina prošlog veka.

Teorije po kojima kit-ajkule, koje spadaju u ugrožene vrste, imaju dug životni vek su skoro potvrđene.

Jedan od učesnika u istraživanju je izjavio da su ranija istraživanja ukazivala na to da najveće kit-ajkule možda imaju oko 100 godina. Ipak, saznanja o kretanju, ponašanju, povezanosti i distribuciji kit-ajkula su se značajno povećala u poslednjih deset godina, dok istorija njihovih osnovnih karakteristika, kao što su godine, životni vek i smrtnost, su i dalje ostajali velikim delom nepoznanice.

Najnovije istraživanje dokazuje da su neke od ovih životinja veoma stare i smatraju da je dug životni vek verovatno karakteristika vrste.

Biolozima je bilo teško da utvrde godine života kit-ajkula, pošto nemaju koščane strukture koje imaju druge ribe i na osnovu kojih se utvrđuje starost.

Ipak, ove životinje, koje su i najveće ribe na svetu, imaju pršljenove koji izgledaju kao prstenovi i za koje se smatra da se sa godinama umnožavaju, slično kao godovi stabala. Ipak, stručnjaci nisu znaju da li se prsten formira na godinu dana ili na šest meseci.

Da bi otkrili više informacija, istraživači su izučavali ostatke radioktivne supstance koja je ostala na zemlji od perioda Hladnog Rata.

U godinama između 1955. i 1963, korišćenje atomskih bombi je dupliralo količinu radioaktivnog izotopa C 14 u atmosferi, koji su absorbovala sva živa bića na planeti.

Izotop C 14 je prirodan radioaktivan element, koji koriste arheolozi i istoričari da bi utvrdili starost kostiju i starih artefakata.

Istraživači su merili nivoe C 14 u prstenovima dve mrtve kit-ajkule, koje su pronađene u Pakistanu i Tajvanu i uspeli su da utvrde za koji vremenski period nastaje novi prsten. Oni su konstatovali da prstenovi sa sigurnošću rastu na svakih godinu dana. 

13/04/2020 09:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments