Ko je osmislio semafor?

14/05/2018 15:09

Ko je osmislio semafor?

Crvena, žuta i zelena boja su prvo što pomislimo kada neko kaže semafor. Njih možemo videti u svakom gradu i na svakoj većoj raskrsnici. Ali da li znate kada se semafor pojavio i ko ga je osmislio?

Semafori kontrolišu gužve u saobraćaju i postoje mnogo duže od automobila. Nekad je saobraćaj uključivao samo dvokolica ili konje koji su vukli kočije, kao i mnogi pešaci.

Železnica je koristila sistem semafora, koji je signalizirao slobodan prolazak voza. U toku dana, ova verzija semafora služila se s dve table, na kojima je pisalo “kreni” i “stani”, dok je u toku noći funkcionisao signal crvenog i zelenog svetla.

Na ideju da se ovako nešto napravi i za saobraćaj na ulicama grada, došao je menadžer železničke stanice u Londonu, Džon Pik Najt.

Prvi semafor na svetu postavljen je 09. decembra 1868. godine u Londonu, na raskrsnici ulica Bridge i Great George. Nažalost, samo mesec dana kasnije, policajac koji je rukovodio semaforom, teško je povređen, pa je ovaj način kontrole saobraćaja ukinut.

Semafor poput kućice za ptice

Četiri decenije kasnije, semafor se pojavljuju u Sjedinjenim Američkim Državama, a tvorac novog semafora bio je Lester Vajer, policajac iz Solt Lejk Sitija. Njegov izum izgledao je kao kućica za ptice na četiri sprata.Ovim semaforom, takođe je morao je da rukuje policajac, kako bi funkcionisao.

Ovaj izum usavršio je Džejms Hodž iz Klivlenda, koji je uneo promenljivost brzine usled smenjivanja boja, odnosno signala na semaforu. Ovaj način olakšao je rad policajcima i vatrogascima. Žutu boju, koja predstavlja boju upozorenja i pripreme, uneo je Vilijam Pots, policajac iz Detroita, koji je 1920. godine patentirao nekoliko semafora, kao i prvi semafor sa tri boje.

Prvi semafor u Srbiji postavljen je u Beogradu, 4. decembra 1939. godine, na raskrsnici ulica Kralja Aleksandra, Kneza Miloša i Takovske.

14/05/2018 15:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments