Zbog zagrevanja okeana, ugrožen je život i na velikim dubinama

29/05/2020 11:14

Zbog zagrevanja okeana, ugrožen je život i na velikim dubinama

Najdublji svetski okeani se zagrevaju mnogo sporije, ali dramatičnije od vode koja se nalazi na površini, najavljujući ne tako svetlu budućnost za živi svet u velikim dubinama.

Grupa internacionalnih naučnika je sprovela jedno istraživanje, nakon kog je konstatovala da se promena klime odvija dva puta brže u gornjim delovima okeana, pošto je veća površina pogođena zagrevanjem.

Ovo navodi na zaključak da su živi organizmi koji žive na velikim dubinama pod manjim rizikom da budu pogođeni ovom pojavom. 

Pored svega toga, do kraja veka, ako se pretpostavi da ćemo imati budućnost sa puno štetnih uticaja na životnu sredinu, neće doći do velikog zagrevanja površine mora, nego će toplota prodreti u veće dubine.

Temperaturne promene su definisane kao brzina i mogući pravac u kom bi neka vrsta trebala da migrira da bi živela u istim klimatskim uslovima nakon što se okean zagreje. 

Temperaturne promene variraju u zavisnosti od dubine, što predstavlja ogroman izazov za određivanje zaštićenih područja. 

Kako navode stručnjaci, bez obzira na to šta trenutno radimo, živi organizmi na većim dubinama će se suočiti sa sve većom opasnošću do kraja veka.

Stručnjaci su izračunali temperaturne promene u četiri zone okeana na velikim dubinama, u periodu 1955.-2005. godine, nakon čega su proceni vrednosti za period 2050.–2100. godine pomoću jedanaest klimatskih modela.

29/05/2020 11:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments